Ekonomija
RADI UBLAŽAVANJA POSLJEDICA OD COVID-A

Državnu pomoć koristilo je osam malih mljekara
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Financijsku pomoć, koju je radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, donijela Vlada RH 2. travnja ove godine, iskoristilo je osam malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna. Kako su naveli iz Ministarstva poljoprivrede mjera se provodila povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.


"Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, preko noći našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu, jer su se zalihe gomilale“, ističe Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika d.o.o. Božidar Kuzmić, član uprave mljekare Euro-Milk d.o.o., ocjenjuje donošenje i provedbu mjere učinkovitim: "Nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prehrane i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti COVID-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjile su se za 50 %, a kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka i otpuštanje dijela zaposlenih radnika. Ni jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima“.


Podjela mliječnih proizvoda još je u tijeku, a do sada je podijeljeno 159.735 kg proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.


Među sudionicima je i Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi koja je navela da su zahvalni Ministarstvu poljoprivrede, što se uključilo u pružanje humanitarne pomoći obiteljima u socijalnoj potrebi, čime su dali veliki doprinos poboljšanju kvalitete života naših korisnika.


Učinci provedbe ove mjere su višestruki, a uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi.
Fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jednog od posrednika u doniranju hrane, ističe: "Izrazito sam zadovoljan ovom mjerom, a i korisnici su oduševljeni pogotovo što je roba vrhunske kvalitete.“ "Zahvaljujemo na ovim iskoracima suradnje usmjerenih i prema našim domaćim proizvođačima i prema nama koji skrbimo za najpotrebitije“, naglašava važnost suradnje i umreženosti dionika sestra Veronika Mila Popić iz Udruge Depaul Hrvatska.Z.R.
Dogovoren je otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike