Kultura
MALI VITEZ DON KIHO I ŠTITONOŠA SANCHO

Mađarić: Poludio bih da je opet otkazana
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Maske su obvezne za sve, a dijelit će ih i na licu mjesta, uz dezinficijense i poštovanje propisane fizičke udaljenosti

Nije joj bilo suđeno u travnju, umalo ni sada u sklopu Osječkoga ljeta kulture - jer je i samo otvorenje jubilarnog izdanja manifestacije bilo pod znakom upitnika - no Mali vitez Kiho i štitonoša Sancho autora i redatelja Damira Mađarića ipak će biti praizvedena, i to na Trgu Vatroslava Lisinskog u srijedu, 1. srpnja u 21 sat. Prva i u sklopu OLJK-a jedina repriza odmah je sljedeći dan - najavljeno je na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.


Oko Cervantesova je Bistroga viteza Don Quijotea od Manche Mađarić ispleo i svoju priču o dvoje klinaca - Prosperu (kojeg će utjeloviti na Don Quijotea i fizički nalik, vitki Gordan Marijanović) te djevojčici Mirandi (prvi put u produkciji DKO-a, Antonija Mrkonjić), koji osim bujne dječje mašte, malo dosade tijekom koje ta mašta uvijek i probuja, te jednog tavana prepunog starih bicikala (ovaj konja i magaraca), štapova (koplja), kotača bicikala (vjetrenjača), plišanaca (zatvorenika)... Vrijeme je to u kojem se djeca igraju bez iPada, pametnih telefona, Wi-Fija... ali uspiju prepoznati pravog prijatelja i upoznati - ljubav.

Precizan i pedantan

- Spor, precizan, pedantan činio se redatelj Mađarić na prvoj čitaćoj probi 10. ožujka, a onda je umjesto premijere uslijedila dvomjesečna stanka, tijekom koje nisu mirovali, nego iz nje izišli još spremniji - našalio se ravnatelj Ivica Lučić, poželjevši dobrodošlicu redatelju za kojega svi kažu da je već njihov kućni, jer često režira u donjogradskom kazalištancu. "Sreća u nesreći" bila je ta karantena, smatra Lučić, a s njim su se složili i mladi glumci. Nekim budućim suradnjama s Antonijom Mrkonjić nada se ravnatelj DKO-a, podsjećajući da ju je osječka mala publika gledala u Pepeljugi, koprodukcijskom mjuziklu vinkovačkog i osječkog kazališta.


Dobro raspoložen na presicu je došao redatelj, no samo koji dan prije situacija je bila dijametralno suprotna, priznao je. Nije "dobro primio" najave neotvaranja OLJK-a i samim tim neodržavanja predstave.


- Poludio sam zbog toga, smrklo mi se, pa je stradala tacna kolača - kroz smijeh je dodao Mađarić, pohvalivši glumački dvojac, ali i ističući da se nada da će se i publici svidjeti njihova predstava. Da sve štima, predstava mora imati scenografiju, kostime, glazbu, rasvjetu... Scenografkinja je ovaj put Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, autori su glazbe Gordana i Miroslav Evačić, svjetlo je oblikovao Igor Elek.


Kako se Antonija i Gordan znaju još od Zumbića (zbora u kojem su oboje pjevali kao klinci) te Akademije za umjetnost i kulturu, ne čudi da su odlično kliknuli - naglasila je Antonija, sretna što s Gogijem konačno i igra na sceni. Glavni se i jedini likovi u predstavi igraju svime što na tavanu nađu, a istinski su uživali i njihovi interpreti, priznaju. Zahvalni su Mađariću na lijepom vođenju, a Gordan kaže da je s njim jednostavno raditi jer je izravan - ili NIŠTA NE VALJA ili je dobro. Karantenu su iskoristili za dodatno proigravanje i razigravanje i izmaštavanje predstave.
Obvezne maske

Razina "ludosti" nije bila manja ni u Organizacijskom odboru - priznao je Dražen Alerić, aludirajući na situaciju od prije nekoliko dana i neizvjesnost koja je izluđivala sve. Izrazivši nadu da će situacija u danima koji dolaze biti dobra, naglasio je da sve rade u skladu s preporukama HZJZ-a, pa i pojačavajući mjere opreza i sigurnosti. Obvezne su maske za sve posjetitelje, a bit će ih moguće dobiti i na mjestu održavanja programa, uz neizbježna sredstva za dezinfekciju i fizičku udaljenost koja će se poštovati. Imate li tjelesnu temperaturu iznad 37,2 °C - nemojte dolaziti - mole organizatori.

Kako je Damir Mađarić ravnatelj koprivničkog Kazališta Oberon, s kojim u koprodukciji predstavu i rade, 25. rujna trebala bi predstavu pogledati i publika u Koprivnici.


Narcisa Vekić
90 MJESTA NA TRIBINAMA + POMOĆNA
Kapacitet gledališta je 270 sjedećih mjesta, no uz poštovanje mjera bit će ih 90, jer svaki drugi red mora biti prazan, kao i svako treće sjedalo. Kako bi ipak više gledatelja moglo doći, bit će dodatnih sjedalica - uz minimalno 1,5 metara razmaka, a moći će se gledati i sa svih mjesta na trgu, iz prikrajka - našalila se Tatjana Grganović, pozivajući Osječane da dođu. Kazalištarci su mjesecima radili, pa da njihov trud ne bude uzaludan i neopažen, dođite ih podržati, pridržavajući se svih preporučenih mjera i uz strpljenje i razumijevanje.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike