Sport
BIJELO-PLAVI NEPORAŽENI U MAKSIMIRU

Prvak je mogao pasti u Maksmiru: Osijeku je nedostajalo malo više odlučnosti
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Osijek je težio igri i kombinatorici, a ostao je dojam kako je mogao uzeti i više od jednog boda

Nogometaši Osijeka ni na gostovanju u Maksimiru nisu odustali od marljivog prikupljanja bodova u koje su krenuli nakon stanke u sezoni koju je prouzročio koronavirus. Bijelo-plavi sad imaju niz od pet susreta bez poraza, što im je omogućilo potpuno oživljavanje realnih izgleda za osvajanje drugog mjesta.


Osječani su se protiv hrvatskog prvaka Dinama prikazali u solidnom izdanju, a na koncu su došli do zasluženog boda, iako se ne možemo oteti dojmu da su mogli uzeti i više od toga samo da su bili mrvicu odlučniji.

Težnja igri

Dinamo nije bio nešto posebno agresivan, a kada je na početku drugog poluvremena to i pokušao biti, kratko je trajalo jer su Osječani mirnom pas-igrom razbili taj pokušaj domaćeg pritiska. S druge strane, Osijeku ovaj put prva misao plana igre nije bila kako se obraniti, nego su bijelo-plavi kroz kombinatornu igru tražili način kako ugroziti Livakovića. Takav Osijek nismo često gledali na Maksimiru, i to je svakako jedna od vrlo pozitivnih spoznaja iz tog susreta. Igralo se na mahove, a Osječani su imali razdoblja u kojima su dobro znali pritisnuti Dinamo. Postojala je vizija u igri, a za još bolji rezultat nedostajala je samo bolja završnica akcija. Bilo je dosta situacija u kojima se moglo napraviti više od onog što se učinilo.


- Moj je dojam da smo bili bliži pobjedi. Odigrali smo vrlo dobru utakmicu na trkačkom planu, što uopće nije bilo lako, s obzirom na veliku sparinu koja je vladala. Napadi su nam bili dobro osmišljavani, imali smo dovoljan broj proboja i ubačaja s bokova, ali nam se nije posrećilo da neki od njih pronađe nekog od naših napadača ispred vrata odličnog Livakovića. Bodom sam zadovoljan, jer nitko u kalkulacijama uoči sezone u njih ne stavlja bodove protiv Dinama u Maksimiru, pa ono što se osvoji na tom gostovanju predstavlja bonus. Naravno, potajno smo se nadali pobjedi, ali za nju nam je nedostajalo malo više odlučnosti u završnici napada - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Ono što će treneru sigurno navući osmijeh na lice jest još jedan susret u kojem je mreža Ivice Ivušića ostala "čista". I ne samo to, ne sjećamo se kada su bijelo-plavi uspjeli limitirati Dinamo na tako mali broj prilika za pogodak.


- Mi svoj put prema rezultatskom uspjehu gradimo na sigurnoj obrani. Nemoguće je uspjeti bez toga, pa sam zadovoljan što smo već u četvrtom od pet odigranih prvenstvenih susreta nakon stanke svoju mrežu ostavili netaknutom - kaže trener bijelo-plavih.


Bodu s Maksimira nikada se ne treba gledati u zube, tim više ako se zna kako je Osijek tek druga momčad ove sezone u HNL-u kojoj je uspjelo "modru" utvrdu napustiti s pozitivnim rezultatom, što može biti vrlo važan detalj u kontekstu borbe za drugo mjesto.
Plaćena visoka cijena

Na kraju, dobra je vijest i to što su svi u taboru Osijeka bili pomalo nesretni što nisu u tom susretu uspjeli doći do pobjede. Utakmica im je nudila priliku za to, ali ipak je prevagnuo određeni oprez. Ništa čudno, jer Osijek je uoči nastavka prvenstva bio u vrlo delikatnoj poziciji kada je u pitanju bitka za "dvojku", a sada je nizom pozitivnih rezultata došao do toga da će sam krojiti svoju sudbinu u tome. Više od toga se ne treba tražiti. Nesreća je što bijelo-plavi za takve rezultatske uspjehe redovito moraju platiti vrlo visoku cijenu. Takva je bila i ovaj put. Već na zagrijavanju doživjeli su težak udarac zbog ozljede Kleinheislera koji je krivo stao, pa mu je stradao gležanj, zbog čega je upitan njegov status za sljedeće susrete. Uz to protiv Rijeke Kulešević neće moći računati ni na Jugovića i Lopu koji su dobili treći žuti karton. Posebno je šteta što neće biti Jugovića koji je u posljednje vrijeme u odličnoj formi te svojim angažmanom i načinom na koji igra unosi dodatnu sigurnost na sredini terena.


- Duga stanka i pojačani ritam odigravanja utakmica uzimaju svoj danak. Problemima nam je opterećen vezni red u kojem imamo dosta ozlijeđenih i kartoniranih igrača, ali valjda ćemo uspjeti nešto složiti za susret protiv Rijeke - poručuje Kulešević.


No, opet uz svako zlo dođe i neko dobro. Bit će prilike da se u natjecateljski ritam vrati Marin Pilj, na čijoj se igri u početku osjetio nedostatak utakmica, jer je bio ozlijeđen. No, kako je vrijeme odmicalo i Pilj se stabilizirao. Ipak, glavna snaga dolazi iz stabilne i čvrste obrane. Ivušić je na vratima bio koncentriran, Škorić i Majstorović gotovo bez pogreške, a bočni igrači Igor Silva i Talys rastrčani i agilni. Nedostaje samo nešto konkretniji napadački učinak. Mance nikako da proradi, Marić se mnogo troši u tranzicijskoj igri, a Bočkaja pomalo stiže umor, pa gubi gorivo u posljednjih pola sata. U Maksimiru je krenuo odlučno, bio je živa napast za "modre", ali kasnije se ipak malo ugasio. Ništa strašno, jer vrijeme je doista bilo vrlo teško za igru.
Generalno, Osijek izgleda sasvim dobro. Nije to igra koja će ostavljati bez daha. Više je pragmatična, ali ovo je trenutak kada umjetnički dojam niti ne treba biti na prvom mjestu. Važno je skupljati bodove, jer u preostalih pet kola svaki bi mogao biti ključan u neizvjesnoj utrci za drugo mjesto.


Dalibor Keler
blijed domaćin
OSIJEK JE MOGAO I NOKAUTIRATI DINAMO
Ivica Kulešević

trener NK Osijek

- Bod je dobar za nas, iako mi se čini da smo mogli uzeti sva tri. No, svaki bod osvojen u Maksmiru predstavlja bonus, jer on nije bio ukalkuliran u plan uoči početka sezone. Potajno sam se nadao pobjedi, ali ovaj put nam se nije posrećilo, iako smo odigrali dobru utakmicu
DANAS SKUPŠTINA U GRADSKOM VRTU
Danas će se u klupskim prostorijama ispod Zapadne tribine stadiona u Gradskom vrtu održati redovna izborna Glavna skupština NK Osijek š.d.d. Skup će početi u 11 sati, a glavne točke dnevnog reda bit će izbor novog Nadzornog odbora i novog predsjednika Uprave. Naime, već je od ranije poznato kako s pozicije predsjednika Uprave odlazi Ivan Meštrović, nakon što je odradio četverogodišnji mandat, a njegov nasljednik bit će Ferenc Sakalj, koji je dosad obnašao dopredsjedničku dužnost. Inače, Skupština je zatvorena za javnost i mogu joj nazočiti samo klupski dioničari koji su na vrijeme prijavili za participiranje u njezinom radu.
ZAGREB – Stadion u Maksimiru. Vrijeme sparno. Teren odličan. Gledatelja: 1703. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 6,5. Strijelci: Žuti kartoni: Đira (Dinamo), Lopa, Igor Silva, Majstorović, Jugović (Osijek). Crveni kartoni: -IGRAČ UTAKMICE: VEDRAN JUGOVIĆ (OSIJEK)DINAMO 0Livaković 6,5, Moharrami 6 (od 68. Majer 5,5), Gvardiol 6, Dilaver 6 (od 83. Franjić -), Leovac 6, Moro 5,5 (od 46. Kulenović 5,5), Ademi 5,5, Đira 5,5, Kadzior 5,5 (od 46. Ćuže), Marin 5,5, Petković 6 (od 75. Oršić -).OSIJEK 0Ivušić 6,5, Igor Silva 6,5, Škorić 7, Majstorović 7, Talys 6,5, Jugović 7, Pilj 6, Bočkaj 6, Lopa 6(od 71. Grgić -), Marić 5,5 (od 90. Beljo -), Mance 6 (od 79. Špoljarić -).
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

NOVA TRI BODA NA KONTU LIDERA

Zrinski nije zabio pogodak, ali je pobijedio

Najčitanije iz rubrike