Regija
INDUSTRIJSKA BAŠTINA ZA RAZVOJ TURIZMA

Počela je obnova Palače Gutmann
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
BELIŠĆE

Svečano su otvoreni radovi na obnovi Palače Gutmann i uređenju pristupnih površina između zgrada zaštićene kulturne baštine, a u sklopu projekta "List do lista, industrijska baština Belišća". Svečaonosti su nazočili gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim zamjenicima te članovima Gradskog vijeća. Radove je službeno otvorio gradonačelnik Burić, zahvalivši svima koji su bili uključeni u pripremu projekta, priopćeno je iz Grada.

- Palača Gutmann od samih početaka grada Belišća ima svoju posebnu vrijednost, kako u kulturnom i turističkom, tako i u gospodarskom smislu. Ona je i jedna od posljednjih zgrada stradalih u Domovinskom ratu, a nakon 28 godina došli smo u poziciju da je konačno obnovimo i vratimo joj stari sjaj. Uz nju se vežu brojne uspomene i ona je oduvijek bila svojevrsni nezamjenjivi simbol grada Belišća. Ovaj projekt ne bi se mogao realizirati bez sredstava iz fondova Europske unije, a na samoj pripremi projekta radilo se nekoliko godina - izjavio je gradonačelnik Burić.

Projekt "List do lista, industrijska baština Belišća" sufinancirao je EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Uz nositelja, Grad Belišće, partner na projektu je gradska Turistička zajednica. Njime se ulaže u rekonstrukciju najvažnijeg objekta industrijske baštine u gradu, zaštićenog kulturnog dobra, Palače Gutmann, i njegovu prenamjenu u interpretacijski centar industrijske baštine. Predviđeno je i uređenje pristupnih površina objektu uključujući i središnji gradski trg, Trg Ante Starčevića, te opremanje prostora Muzeja, sve u svrhu povećanja turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 25,7 milijuna kuna, od čega su nepovratna EU sredstva 16,9 milijuna kuna, a Grad će uložiti 8,8 milijuna kuna. Projekt se provodi od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2022. godine. L. Aničić
Najčitanije iz rubrike