Zdravlje
STUDIJA

Težak oblik COVID-19 može oštetiti mozak
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Preliminarna studija pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može prouzročiti oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale te simptoma poput psihoze i demencije.


To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija COVID-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom. "Ovo je važno evidentiranje komplikacija COVID-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo potpuno shvatili virus", rekla je koautorica istraživanja, profesorica s University Collegea u Londonu Sarah Pett.


U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Lancet Psychiatry detaljno je proučeno 125 slučajeva diljem Velike Britanije. Koautor Benedict Michael sa sveučilišta u Liverpoolu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usredotočeno na teške slučajeve bolesti.


Podaci su prikupljani između 2. i 26. travnja, a broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno je rastao. Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a najčešće je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu. Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju, što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a u sedam je zabilježena upala mozga, odnosno encefalitis. Michael je rekao da su ova otkrića važan korak prema definiranju djelovanja COVID-19 na mozak. "Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bismo mogli istraživati moguće lijekove", rekao je Michael.H
Možda ste propustili...

INICIJATIVA “RODILIŠTA - PRIJATELJI DJECE”

Majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana