Zdravlje
INICIJATIVA MEDICINSKO USAVRŠAVANJE

Održan 2. poslijediplomski tečaj ‘‘Sport i srce‘‘
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Dvodnevni tečaj bio je iznimno zanimljiv i edukativan, a nazočio mu je niz stručnjaka

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko kardiološko društvo te Radne skupina za e-kardiologiju, prevenciju i rehabilitaciju u kardiologiji te kardiologiju rada i sporta u Orahovici su organizirali 2. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije pod nazivom ‘‘Sport i srce‘‘.


Dvodnevni tečaj bio je iznimno zanimljiv i edukativan, a nazočio mu je niz stručnjaka iz Klinike Thalassotherapia Opatija, iz poliklinike Srčana i KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb, Klinike Magdalena Krapinske Toplice, Medicinskog fakulteta Split, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog rukometnog saveza. Tečaj su otvorili njegovi voditelji, dr. sc akademik i dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Aleksandar Včev, i prof. dr. sc. Goran Krstačić.

Sport

- Usprkos koroni presretan sam da smo uspjeli na ovom tečaju okupiti stručnjake iz svih hrvatskih zdravstvenih institucija koji se bave kardiovaskularnim bolestima. Srčane bolesti problem su suvremenog svijeta i kretanje odnosno bavljenje sportom idealno je u njihovu sprječavanju te zato i mi na ovom tečaju povezujemo ta dva segmenta. Orahovica kao domaćin je važna jer ovdje imamo diplomski i preddiplomski studij, a ovdje smo krenuli i s projektom izgradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti te, što je najvažnije, upravo je Virovitičko-podravska županija u samom vrhu pobola od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj – rekao je dekan Včev. Doktor Goran Krstačić osvrnuo se na teme koje su obradili predavači tijekom tečaja:


- Kardiovaskularne bolesti najveći su javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6 % od ukupno umrlih, odnosno 23.000 ljudi. Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. No, s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, u cilju ostvarenja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša. Osobito nam je zadovoljstvo bilo organizirati ovaj tečaj koji je imao multidisciplinarni pristup kardiologiji, tjelesne, sportske i radne aktivnosti na kojem su sudionici izložili svekolike pozitivne, ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma – rekao je Krstačić te iznio nekoliko važnih noviteta o stanju kardiovaskularne bolesti u Hrvatskoj i svijetu:


- Srce ima nevjerojatne mogućnosti, ali i ograničenja zapravo srčanih mišića dijela miofilina koji se može rastezati do određene granice, nakon toga dolazi do dilatacije, što je posebno vidljivo kod sportaša i izaziva čak i prekid karijere. Danas pod cijenu uspjeha sportaši su spremni na sve, čak i uzeti određena sredstva, ali takve stvari definitivno narušavaju zdravlje i izazivaju probleme opasne za život. I zato moramo na to utjecati strukom i upozoravati te mlade ljude da se čuvaju, da stave zdravlje prije uspjeha i zato smo i drugi put organizirali ovaj tečaj. Znanost napreduje, mi dajemo sve od sebe, pomažemo, ali nužna je obostrana suradnja – zaključio je Krstačić.
Važnost prehrane

Mimi Vurdelja, glavna nutricionistica Hrvatskog olimpijskog odbora, govorila je o važnosti prehrane u životu i karijeri sportaša za njihovo zdravlje:

- Kada su svjetske osvajače olimpijskih medalja pitali na Olimpijskim igrama u Riju kako su došli do svojih uspjeha, njih 90 reklo je: treningom i prehranom. Danas su prošla vremena kada se sportski rezultati postižu samo zahvaljujući ambicioznom treneru ili talentu, danas su športski rezultati znanost prepuna niza stručnjaka. Što se tiče prehrane, danas imamo jako puno brze hrane, hrane iz uvoza, i zimi i ljeti se jede voće, i ne možemo govoriti da je to poželjna hrana. Za zdravlje je prehrana najvažnija, zato velike zemlje na ta velika sportska natjecanja svojim sportašima vode osobne kuhare – rekla je Vurdelja.


Vladimir Grgurić
30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno
Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno može pomoći prevenirati srčani i moždani udar. Pokušajte učiniti tjelovježbu sastavnim dijelom svoga života: koristite stube umjesto dizala, siđite s autobusa nekoliko postaja prije odredišta i prošećite ostatak puta. Tjelesna aktivnost je i izvrstan način za smanjenje stresa i kontrolu tjelesne težine, što su također dva čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.
Smrtnost
Kardiovaskularne bolesti najveći su javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6 % od ukupno umrlih, odnosno 23.000 ljudi.
Cijena uspjeha
Danas pod cijenu uspjeha sportaši su spremni na sve, čak i uzeti određena sredstva, ali takve stvari definitivno narušavaju zdravlje i izazivaju probleme opasne za život.
Najčitanije iz rubrike