Kultura
"VEČER OPERNIH ARIJA" NA POZORNICI U DVORIŠTU OSJEČKOG HNK-A

Intimna atmosfera, prekrasan ugođaj i vrhunske vokalne izvedbe uz klavirsku pratnju
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

U vrlo dobro ispunjenom dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u petak je održana četvrta u nizu premijera u sklopu premijernoga ciklusa COVID-19. Bila je to još jedna poslastica koju je priredio HNK - ovoga puta za ljubitelje opere. Naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama, njih je sedamdesetak u toploj ljetnoj večeri uživalo uz zvonku glazbu majstora operne literature u izvedbi jakih solističkih snaga Opere.

Uz klavirsku pratnju Damira Šenka i Igora Valerija, čak 12 solista - trebalo ih je biti 13, ali zbog upale grla nije mogao nastupiti bariton Robert Adamček - otpjevalo je najljepše arije iz nekih od najpoznatijih svjetskih opera, od kojih neke nikada ili jako dugo nisu izvedene u osječkom teatru. Koncert jednostavnog naziva Večer opernih arija, s Nel giardin del bello iz Verdijeva Don Carlosa otvorila je mezzosopranistica Gordana Kalmar, nakon koje je Addio del passato iz La traviate otpjevala Vesna Baljak, sopran. Njihove uvjerljive izvedbe publika je, kao i sve ostale izvođače, nagradila jakim pljeskom. Prve od brojnih poklika "Bravo!" koji su se mogli čuti tijekom koncerta, zaradili su Stefany Findrik (mezzosopran) i tenor Igor Kištro za duet u Mon cour s‘ouvre a ta voix iz Samsona i Dalile C. Saint-Saënsa. Bio je to prvi od dva dueta - koncert su dobro poznatim Duetom Papagena i Papagene iz Mozartove Čarobne frule zatvorili sopranistica Ivana Medić i Karlo Miličević (bariton). Sjajna je bila još jedna sopranistica, Sanja Toth, u izvedbi My Man‘s Gone Now iz Porgy and Bess, a iz legendarne Gershwinove opere na programu se našla i I Got Plenty o‘ Nuttin koju je jednako tako dobro otpjevao bariton Dalibor Hanzalek. Iz Puccinijeve opere Turandot publika je čula Tu che di gel sei cinta (Katarina Toplek, sopran) i Non piangere, Liu (Igor Krišto), a tenor Ladislav Vrgoč izveo je Che gelida manina iz La boheme istog autora. Jedan od vrhunaca koncerta zasigurno je bila arija Amor ti vieta iz Fedore (U. Giordano) u izvedbi Damira Fatovića, tenor, a ništa manje uvjerljiv nije bio bas Berislav Puškarić izvodeći ariju O chi piange?...Del futuro nel buio discerno iz popularnog Nabucca.

- Svatko od izvođača dao je najbolje od sebe, otpjevavši ariju na visokoj razini i drago mi je da je publika to prepoznala. Možemo svi zajedno biti ponosni što imamo ovakav ansambl i što možemo upriličiti ovakav jedan koncert u intimnoj atmosferi - rekao je ravnatelj Opere, maestro Filip Pavišić.


Danijel Miklić
Uz klavirsku pratnju D. Šenka i I. Valerija, 12 solista otpjevalo je arije iz najpoznatijih svjetskih opera.
Možda ste propustili...

ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO

"Američka papisa" za kraj 26. ljeta

MLADENKA KOSTONOGA

Knjiga koja skida uroke

ANA ŠANTAR, NAJMANJA I NAJMLAĐA STUDENTICA LUTKARSKE REŽIJE

I kao dijete voljela sam biti mali zapovjednik, ali obzirno, u dozama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LAST MINUTE OPEN JAZZ FESTIVAL ODRŽAN U BALAMA

Ljubitelji glazbe uživali u sjajnim izvedbama

2

FORUM EUROPSKIH KAZALIŠTA U STUDENOME U DRESDENU

Za spas izvedbenih scenskih umjetnosti Europe

3

SVEČANA PROSLAVA 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Publika pratila program s brodova u zaljevu