Osijek
NOVI UREDSKI PROSTORI U RADIĆEVOJ 32

Osijek dobio prvi Kulturni centar Albanaca
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

Prvi kat reprezentativne uglovnice u Radićevoj 32 nova je adresa Kulturnog centra Albanaca u Osječko – baranjskoj županiji. Naime, Vijeće albanske nacionalne manjine do sada je djelovalo u unajmljenim prostorijama u Ulici Bartola Kašića, a sada su zalaganjem saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj, ali i uz pomoć Osječko–baranjske županije i Grada Osijeka  svoje djelovanje preselili u vlastite prostore. Svečano otvorenje novih uredskih prostorija, a u kojima će se uz Kulturni centra nalaziti i ured  Počasnog konzulata i Vijeća  albanske nacionalne manjine održano je u subotu uz nazočnost brojnih uzvanika, među kojima i konzula susjedne Mađarske. 

- Ovo je povijesni dan za albansku manjinu i veliki doprinos našem radu. Riječ je o prostoru od 80 četvornih metara u kojem ćemo imati sastanke i prijam. Upravo u ovom prostoru bit će i mogućnost učenja albanskog jezika, koja se za našu djecu nudi i u obliku nastave na albanskom u čak dvije osnovne škole u Osijeku. Prema posljednjim brojkama u Osijeku u ovom trenutku ima oko 450 pripadnika albanske nacionalne manjine, a na području cijele Osječko–baranjske županije ima nas čak oko 850. Imamo iznimno dobar odnos sa svim institucijama, ali i ostalim manjinama od Nijemaca do Mađara, što potvrđuje i dolazak mađarskog konzula na naše današnje događanje, naglasio je Basri Haliti, počasni konzul Republike Albanije u Osijeku i predsjednik nacionalne zajednice Albanaca Osječko–baranjske županije, te Vijeća manjina OBŽ.
Na otvaranju je nazočila i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je podsjetila na veliki doprinos albanskog naroda u Hrvatskoj od Domovinskog rata do ulaganja u poslovanje.

Iznimno dobru suradnju s albanskom manjinom potvrdili su ovom prilikom i Dragan Vulin, kao predstavnik Županije  Osječko–baranjske te dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike