Osijek
DAN OSJEČKIH BRANITELJA

Otkrivena ploča - Obilaznica 106. brigade ZNG RH
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

Dan osječkih branitelja kojim se obilježava osnutak najvažnije postrojbe koja je u Domovinskom ratu obranila grad Osijek u nedjelju je između ostalog obilježen postavljanjem obavijesne ploče - Obilaznica 106. brigade ZNG RH u Nemetinu te nizom komemorativnih, vjerskih i športskih događaja.
Tim činom provedena je u djelo odluka osječkog gradskog vijeća od 29. studenog prošle godine o preimenovanuju dotadašnje Južne obilaznice. Nova obavijesna ploča postavljena je na istočnom izlazu iz Nemetina kod spomenika Vrata slobode na mjestu gdje su 1992. pušteni na slobodu zatočenici srpskih koncentracijskih logora prilikom razmjene zarobljenika. Ovome događaju nazočili su brojni bivši pripadnici 106. brigade, članovi udruga poginulih branitelja, predstavnici Hrvatske vojske i policije te politike.
- Ovo je kruna naših višegodišnjih napora da odamo počast živućim, ranjenim i poginulim braniteljima Osijeka, posebice pripadnika 106. brigade. Naša postrojba imala je 175 poginulih, jednog nestalog i više od 850 ranjenih, a i oni koji nisu fizički ranjeni, su ranjeni u dušu ili na neki drugi način kao i većina građana našeg Osijeka. Tu je Osijek pokazao svoj duh, kao nepokoreni grad, kako ga je netko lijepo nazvao, duh nesalomljivosti i duh zajedništva kakvog mi u naše vrijeme nažalost nemamo, istaknuo je Ivan Bekavac, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i predsjednik veteranske Udruge 106. brigade HV-a.
Kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Trgu slobode jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile slavljena je u u Kapucinskoj crkvi, a održani su i malonogometni turnir u spomen na poginule dragovoljce te biciklistički maraton Virovitica-Osijek koji je svoj završetak imao kod spomenika crvenom fići. D.Celing

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana