Sport
16. OSJEČKI FERIVI POLUMARATON

Pakao u Osijeku, nikada teže nije bilo doći do cilja
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Volonteri Crvenog križa imali su pune ruke posla, a morala je intervenirati i Hitna pomoć, jer su uvjeti za trčanje bili teški

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Bilo je odgode i problema, ali 16. izdanje Osječkog Ferivi polumaratona u subotu je napokon održano. A pakleno vruć prijepodnevni krug od Gornjeg do Donjeg grada, kroz Tvrđu i promenadom, pa ponovno do Trga Ante Starčevića, gdje je bio i start i cilj, najbrže je odradio hrvatski ultramaratonac Dejan Radanac iz zagrebačkog Sljemena.

On je 21.1 kilometar prešao u vremenu 1:18:51 sati i iza sebe ostavio cijelu karavanu. Bruno Škrinjarić iz Velike Gorice (1:19:36) bio je drugi, dok je treći kroz cilj prošao Kristijan Rubinić (AK Jastreb 99) s vremenom (1:20:51). Od Osječana je najbolji plasman imao Matija Crnković iz Hrvatskog sokola. On je u Tvrđi u jednom trenutku zbog iscrpljenosti zateturao i pao, no podigao se i hrabro nastavio prema cilju u koji je ušao kao peti, s vremenom od jedan sat, 24 minute i 15 sekundi.

Kod žena nastavljena je dominacija Mađarice Tünde Szabó koja je već treću godinu uzastopce najbrža na osječkom polumaratonu. Ove godine imala je slabije vrijeme od prethodnih, ali i tih 1:26:16 bilo joj je dovoljno za trijumf ispred Anje Fink (Krka, 1:26:40) te sunarodnjakinje Réke Bátai (1:27:19).

Već nakon prvog kilometra bilo je jasno da je ovo polumaraton na kojemu se ne lovi rekord staze, ili osobno najbolje vrijeme, najvažnije je bilo izdržati svih 20 i nešto kilometara te doći do cilja. Iako su organizatori baš zbog vrućine start postavili već u 9 sati, osječko prijepodne bilo je pakleno, živa na termometru prelazila je 30 stupnjeva, bilo je teško disati, a ne trčati, jer vrućina i ona prava slavonska sparina naprosto su "ubijali". Trebalo je biti heroj i odraditi cijelu dionicu, i zato se 482 trkača i trkačice, plus 17 štafeta, koji su završili utrku, mogu smatrati pobjednicima. Bilo je odustajanja, posrtanja, a kroz cilj su pojedine trkačice i trkači prolazili posve iscrpljeni i dezorijentirani.

- Meni 21 kilometar nije teško odraditi, jer dionice koje inače trčim mnogo su duže, ali ovo je stvarno bilo teško. Sunce je nemilosrdno pržilo - kazao je pobjednik Osječkog Ferivi polumaratona 2020. Dejan Radanc, koji se i pet minuta nakon završetka utrke borio da dođe do daha.

Polumaraton je uspješno svladao i poznati veslač David Šain, nekadašnja ministrica Martina Dalić, mnogi rekreativci zaljubljeni u trčanje u kategorijama plus 65, 70 ili još stariji, koji su pravi junaci teške subotnje utrke. Zbog teških uvjeta pune ruke posla imali su volonteri Crvenog križa koji su pružali pomoć uzduž trase utrke, a najviše posla imali su nakon ulaska u cilj. Bilo je iscrpljenosti, ali i padanja u nesvijest, pa je morala intervenirati i Hitna pomoć.

Inače, u sklopu 16. Osječkog Ferivi polumaratona održana je i utrka građana na pet kilometara u kojoj je pobjednik u muškoj konkurenciji bio Filip Grgurić (17:37), ispred Ivana Bičanića i Luke Gjajića, dok je kod žena slavila Doroteja Santi (20:12), druga je bila Lidija Erceg, a treća Katarina Šuvak.

Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike