Sport
LIVERPOOL JE NOVI PRVAK ENGLESKE

Nakon 30 godina čekanja napokon je stigao i taj dan
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

U četvrtak navečer konačno je došao kraj dugom i mukotrpnom čekanju navijača Liverpoola na naslov prvaka Engleske. Nakon 30 godina klub s Anfielda ponovno je prvak svoje zemlje, 19. put u povijesti, no tek prvi put od uspostavljanja Premier lige, čime su smanjili zaostatak za rekorderom i najljućim rivalom Manchester Unitedom (20).


Momčad Jürgena Kloppa projurila je prvenstvom ove sezone, uvjerljivo potukavši konkurenciju, no svijeću na slavljeničkoj torti upalio joj je Chelsea svladavši prošlogodišnjeg prvaka, drugoplasirani Manchester City (2:1), pa je tako sedam kola prije kraja prednost "redsa" nedostižna 23 boda. Pogodak Williana iz kaznenog udarca za, pokazalo se, konačnih 2:1 donio je otpuštanje svih kočnica među svima onima kojima je Liverpool u krvi. Slavili su igrači i stožer u svom hotelu, među njima i naš reprezentativac Dejan Lovren, a navijači su izišli na ulice, okupivši se u tisućama. I nitko nije mario što time krši mjere fizičkog razmaka, uvedene zbog pandemije koronavirusa. Predugo su čekali da bi vodili brigu o koroni, nakon što su posljednjih mjeseci morali strepjeti hoće li se prvenstvo poništiti i time ih ponovno ostaviti pred vratima raja. Kao što su u posljednja tri desetljeća pet puta ostajali na korak do naslova zauzimajući drugo mjesto. No očito se moralo dogoditi nešto posebno, da cijeli svijet stane, kako bi crveni dio Liverpoola mogao konačno proslaviti željenu titulu. Pod vodstvom Kloppa "redsi" su u pet godina uzeli četvrti trofej, među njima i lanjsku Ligu prvaka, no mnogim navijačima ovaj je draži.
- Prije četiri godine bili smo dobri, prije tri jako dobri, nevjerojatni prošle sezone, a ove apsolutno izvanredni. Posljednjih 13 mjeseci bilo je posebno za nas, no nećemo stati, moramo i ostati fokusirani. Znam koliko ovo znači ljudima u Liverpoolu i jako sam sretan zbog njih, volim ovaj grad, ljude, njihov pogled na svijet, tu "scousersku" dušu - emotivan je bio Klopp, koji u trenutcima sreće nije skrivao suze. G. Roguljić

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Emotivni Gerrard i Kenny Dalglish

Gotovo da nema bivšeg igrača ili menadžera Liverpoola koji nije čestitao klubu s Anfielda na naslovu prvaka.


Graeme Souness, Jamie Redknapp, Jamie Carragher, Michael Owen, Rafa Benitez, Fernando Torres... samo su neki od brojnih igrača i menadžera koji su bili "redsi" te nisu propustili podijeliti radost zbog trofeja, koji neki od njih nisu uspjeli dočekati tijekom svog boravka na Anfieldu. Ipak, dvije najemotivnije čestitke stigle su od Kennyja Dalglisha i Stevena Gerrarda. Dalglish je velika klupska legenda, s Liverpoolom je kao igrač i menadžer osvojio ukupno osam naslova prvaka Engleske, upravo je on vodio "redse" kada su posljednji put bili najbolji, 1990., a posebno je pohvalio Jürgena Kloppa čestitavši mu što je uspio ugraditi jak momčadski duh. Gerrard nije osjetio čar biti prvak s Liverpoolom, a čestitao je Kloppu, igračima i svim navijačima na sjajnom uspjehu te prekidu dugog čekanja na ovakvo slavlje. G.R.

Lovren: Miješaju se sreća i tuga

Brojne reakcije o naslovu Liverpoola pljušte sa svih strana, od aktualnih do bivših igrača i trenera, pa i onih iz suparničkih redova. Svi čestitaju "redsima" na zasluženom trofeju i prekidu dugog posta. Naravno, i igrači su podijelili emocije, pa tako i hrvatski reprezentativac Dejan Lovren, koji se prisjetio i onih koji ovo nisu dočekali.


- Teško je opisati sreću koju osjećam, ali istovremeno i tugu, jer znam koliko nas je ljudi željelo vidjeti kako podižemo trofej, ali, nažalost, više nisu s nama. Izgubio sam neke drage osobe i znam da sada gledaju odozgor s velikim osmijehom, ponosni na sve ovo što smo ostvarili zajedno. Ovo je za vas - poručio je Lovren. G.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike