Regija
U VSŽ-U 35 KAZNENIH DJELA ZLOUPORABE DROGE

Koronavirus suzbio drogu
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
U Hrvatskoj 22 posto učenika priznaje da je barem jednom u životu probalo drogu
VINKOVCI - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, Policijska uprava vukovarsko-srijemska u suradnji s Gradom Vinkovcima, Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti VSŽ-a, GD Crvenog križa Vinkovci te Zavodom za javno zdravstvo organiziralo je u vinkovačkoj pješačkoj zoni preventivno-edukativnu aktivnost o temi prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga "Reci NE drogama" kojom žele upozoriti cjelokupnu javnost, a poglavito mlade, na problem zlouporabe droga u društvu.Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima iz 2015., podsjeća Dragomir Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, ukazuje na rasprostranjenost i laku dostupnost droga u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska se prema životnoj dobi konzumenata droga nalazi iznad europskog prosjeka pa tako 22 posto učenika navodi kako je bar jednom u životu probalo drogu, a najučestalija droga koju konzumiraju je marihuana.

- Na informativno-edukativnom punktu policijski službenici i suradnici informiraju zainteresirane o ovoj društvenoj pošasti, o njezinom izgledu, njezinoj prisutnosti na raznim javnim mjestima, u školi, na ulici, u obiteljskom domu. Građane educiramo i o njenom razornom djelovanju i posljedicama na zdravlje, kao i gdje potražiti stručni savjet, ali i o kazneno-pravnim odredbama zlouporabe opojnih droga – kaže Živković, dodajući kako su u prvih pet mjeseci ove godine evidentirali ukupno 35 kaznenih djela, a 2019. godine 91 kazneno djelo iz domene zlouporabe opojnih droga.

- Najveći broj se odnosi na nedozvoljenu preprodaju droga, u prvim mjesecima ove godine zabilježili smo i 39 prekršaja dok je u cijeloj prošloj godini bilo ukupno 102 prekršaja za posjedovanje i konzumaciju droga. Iz ovoga vidimo smanjenje kaznenih i prekršajnih djela vjerojatno zbog koronavirusa. U prošloj godini najviše smo zaplijenili marihuane i tableta s popisa psihotonih tvari, kanabis sjeme i smole, hašiš, kokain, i već godinama se te droge ponavljaju. Najviše kaznenih djela i prekršaja otkrivamo u Vinkovcima i Vukovaru, iako i druga mjesta nadziremo. U Vinkovcima imamo najviše otkrivenih djela, što ne znači da je u tom gradu najviše droge. Naša istraživanja pokazala su da su najveći razlozi uzimanja droge isticanje u društvu, potreba za prihvaćanjem, znatiželja. Također, istraživanja pokazuju, a to je posebice zabrinjavajuće, da više od 90 posto ovisnika o teškim drogama izjavljuju kako su najprije konzumirali marihuanu. Toliko o tome kako je marihuana slaba droga i ne stvara ovisnost - kaže glasnogovornik Živković, dodajući da su ciljana skupina ove akcije učenici viših razreda osnovnih i nižih srednje škole.

Dragoslav Živković dodaje da su policijski službenici PU vukovarsko-srijemske 25. i 26. lipnja proveli pojačanu kontrolu prisutnosti opojnih droga u organizmu kod sudionika u cestovnom prometu i o rezultatima će javnost biti izviještena.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike