Svijet
OPASNOST U JAVNOM PROMETU

Epidemiolog Kon: Situacija u Srbiji se pogoršava
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
57 posto inficiranih ne zna gdje se zarazilo

BEOGRAD - Član državnog Kriznog stožera za borbu protiv pandemije Predrag Kon ocijenio je u petak da se situacija s koronavirusom u Srbiji nesumnjivo pogoršava i takva je da se "ne vide naznake da će biti brzog poboljšanja".

Kon je za komercijalnu provladinu TV Pink ukazo na alarmantan podatak da čak 57 posto inficiranih ne zna gdje se zarazilo, što automatski pokazuje da je virus u cirkulaciji, a posebna opasnost od inficiranja je u javnom prometu, te drugim zatvorenim prostorima.

On je upozorio da predstoje prijemni ispiti, maturalne večeri, te druga slavlja, koja su rizični skupovi.

"Osobno mislim da je situacija dovoljno pogoršana i da se trebamo dozvati pameti. Možemo razmišljamo i o prekidu rada noćnih klubova i smanjenju radnog vremena lokala", naveo je Kon.

On je rekao kako su to neke mjere koje se razmatraju u Kriznom stožeru, a drži kako je bolje da čim prije budu donijete, nego da se epidemiološka situacija dalje pogoršava.

Srbija posljednjih dana bilježi nagli skok broja novozaraženih, a prema posljednjim službenim podacima od četvrtka u 15 sati, među 7.311 testiranih uzoraka u 24 sata potvrđeno je još 137 slučajeva koronavirusa, a umrla je jedna osoba. Prethodna dva dana registrirano je 102, pa 143 novozaražena.

Povećan je broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima - sa 861 u srijedu na 954 pacijenata u četvrtak, te sa 21 na 24 oboljela koji su na umjetnom ventiliranju pluća.

Od početka epidemije testirano je ukupno 366.380 osoba, registrirana su 13.372 slučaja covida-19, a preminula su 264 pacijenta, uz postotak smrtnosti 1,97.

I članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević najavila je ranije mogućnost da se ograniči rad klubova jer su se okupljanja u zatvorenom prostoru pokazala kao "najveći rasadnik infekcija", a takve podatke daje "više od polovice zaraženih".

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike