Osijek
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA

Ove godine evidentirane i dvije osobe mlađe od 14 godina
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

Predstavnici policije, Udruge „Ne-ovisnost”, Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti, županijskog Savjeta mladih i osječkog Crvenoga križa danas su obilježili „Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama”.
Naglasili su izloženost utjecajima masovnih medija i generacijske kulture, a što putem igranih filmova i serija šalju poruke koje promiču upotrebu droga i predstavljaju ih kao prihvatljiv način života.

- U prvih pet mjeseci 2020. godine zabilježili smo 59 kaznenih djela zlouporabe droge, od kojih se jedna odnosi na omogućavanje trošenja droga, a ostale na neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Prošle godine u istome razdoblju bila su 22 takva kaznena djela – pojasnila je Eleonora Matić, policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju PU osječko-baranjske. Gledajući dobnu strukturu, sve više mladih osoba koje konzumiraju drogu. Ove godine evidentirane su dvije osobe do 14 godina starosti. Raznim aktivnostima i u sinergiji sa ostalim udrugama i ustanovama želi se, rekla je, osvijestiti djecu o štetnim utjecajima droga na zdravlje. Ma. M.

Najčitanije iz rubrike