Novosti
NOVA ZGRADA HITNE POMOĆI U VINKOVCIMA

Ulaganja u zdravstveni sustav izuzetno su važna
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Plenković: Vlada u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurala plaće za 16.000 radnika

Simboličnim rezanjem vrpce premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Vinkovcima svečano otvorio novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, površine tisuću četvornih metara, zajedno s opremanjem vrijednu osam milijuna kuna. Nova zgrada u cijelosti je financirana iz županijskih decentraliziranih sredstava. Radovi su trajali dvije godine, a zemljište je darovala Opća županijska bolnica Vinkovci, uz koju je zgrada smještena, ali na posebnoj čestici.


"Ulaganja u zdravstveni sustav na razini Hrvatske izuzetno su važna. Ovo je dio širih ulaganja kojima nastojimo poboljšati zdravstveni sustav i u ovoj smo županiji uložili 142 milijuna kuna. Donošenjem zakona o financiranju lokalne samouprave pomogli smo da imate 205 milijuna prihoda više. Podigli smo apsorpciju sredstava iz EU-a u ovoj županiji na 2,9 milijardi kuna u našem mandatu. U koronakrizi stali smo iza radnika i u ovoj županiji, na zahtjev 2342 poslodavca, osigurali plaće za 16.000 radnika, u iznosu od 130 milijuna kuna. Prije četiri godine naša je vlada rekla ‘da‘ podršci Slavoniji, Baranji i Srijemu sada i odmah i taj je projekt saživio. To ćemo činiti i dalje uz vašu podršku. I ova zgrada bit će jedan od važnih doprinosa i ostavština ove vlade i mandata župana Bože Galića", rekao je Plenković i podsjetio kako je njegova vlada pobijedila COVID-19 u prvom valu te da je smanjen broj zaraženih. Dodao je kako je za određivanje datuma izbora presudno bilo mišljenje struke i da su raspustili Sabor kada je epidemiološka slika bila izvrsna te kako je na predsjedniku RH bilo da u roku od 30 do 60 dana odredi termin izbora. Plenković je rekao da su oni predložili, a predsjednik je odabrao pretposljednji mogući termin.


"Kada Bernardić govori o terminima i kakva je epidemiološka slika, morao bi povesti računa kada je tko donosio odluke i vodio računa o epidemiološkoj situaciji iako je zdravstvena situacija apsolutno pod kontrolom", rekao je Plenković i zahvalio se Bernardiću što se brine za njegovo zdravlje. Najavio je kako HDZ u završnici neće imati megaskupove.
U ovom su sustavu službe hitne medicine u Vinkovcima, Vukovaru, Drenovcima, Iloku, Županji i Otoku. Mato Matić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, podsjetio je kako je do sada ta služba djelovala na šest lokacija, a sada će svi biti u jednoj zgradi, gdje će 106 djelatnika imati optimalne uvjete za rad. Imaju 15 vozila, a uskoro će nabaviti još tri. Najavio je gradnju sličnog objekta u Vukovaru, za čiju je prvu fazu osigurano 1,6 milijuna. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Buljević, rekla je kako je "lijepo biti u Vinkovcima" jer kada je prije desetak godina bila u tom gradu, vidjela je kako stanje s hitnom službom nije bilo najbolje i zato je sretna što se otvara ovako moderno zdanje. Dodala je kako je iz fondova EU-a u modernizaciju hitne službe uloženo 211 milijuna kuna te da se u VSŽ-u kontinuirano ulaže u zdravstveni sustav. Župan Božo Galić rekao je kako je u najistočniju županiju do sada puno uloženo, "više nego za sve tri dosadašnje vlade".


Miroslav Flego
STUDENTSKI DOM

Premijer je u četvrtak otvorio i novi Studentski dom "Dr. Franjo Tuđman" u Požegi. Uz njega su bili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Mario Banožić i ministar rada Josip Aladrović te Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, čije ime će novi studentski dom nositi. "Ovaj projekt u vrijednosti od 32 milijuna kuna, koji je u stopostotnom iznosu financiran europskim sredstvima, jedan je od simbola projekta ‘Slavonija Baranja i Srijem‘, kojim smo 2016. kazali da sada i odmah želimo investirati u Slavoniju. Želimo poslati poruku ravnomjernog regionalnog razvoja", rekao je premijer. Novi studentski dom prostire se na 2888 četvornih metara, ima 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama. B.S.T.