Kultura
PREMIJERNI CIKLUS COVID-19 OSJEČKOG HNK-A: VEČER OPERNIH ARIJA

Smijete pljeskati, ali bisa neće biti
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

Prije nešto više od mjesec dana započeli su programe u skladu s epidemiološkim mjerama. Kako je jedna od temeljnih mjera fizička udaljenost, rješenje se nametnulo samo po sebi: pozornica na otvorenom, tj. u dvorištu. HNK u Osijeku - vodstvo i svi zaposlenici - ponosni su što su (ne)prilikama unatoč prisutni u javnosti i kao nacionalni teatar izvor kulturnih zbivanja. Četvrta u nizu premijera u sklopu ciklusa COVID-19 - nesretna naziva, napomenula je intendantica Dražena Vrselja - bit će koncert opernih arija.


Mjere popuštaju, veći je broj stolica na izvedbama, pa se i kazalištarci vesele Večeri opernih arija, trima koncertima u nizu, od kojih je prvi u petak, 26. lipnja, u 21 sat. S obzirom na još uvijek restriktivne mjere i oprez, svaki će od čak 13 solista, koliko ih na koncertu nastupa (svi su domaći) - biti sam na sceni. To znači da će biti i 13 arija, ali - bez bisa, naglasio je ravnatelj Opere, maestro Filip Pavišić, sretan što su se svi odazvali suradnji, jedva dočekavši nastup. Kada su planirali kocnert, epidemiološke su prilike bile mnogo teže, a tada su finiširali nastup Gudačkog kvarteta (koji je sinoć nastupio u Petrijevicma).


- Situacija je nepredvidljiva i nezgodna, koncerta možda i ne bude - oprezan je Pavišić, ocjenjujući ideju o koncertu i program fenomenalnima. S obzirom na to da se predstave ne izvode, maestru je drago što se pozivu odazvao i 64-godišnji Damir Fatović, koji u osječkom HNK-u nastupa još od 1988. "Dopala" ga je jedna od najtežih tenorskih arija, naglasio je Pavišić, s kojim se Fatović suglasio, dodavši da je kratka, ali slatka.


- Za godinu bih dana trebao u mirovinu. Napjevao sam se u svojoj karijeri, nisam umoran, ali mi godi lakoća bez obveza i teških predstava, kao nekoć, čak sam i karantenu zbog korone lakše podnio, a ni kosu ne moram bojiti - nasmijao se na svoj račun tenor rođen 1956. na otoku Sestrunju, kojega je Pavišićev poziv razveselio. Svi prisutni glasno su mu i od srca zapljeskali.


Upravo to - pljeskati do mile volje, koliko god žele - moći će i gledatelji, no bisa ne će biti, odlučan je maestro, a sve zbog epidemioloških mjera. Najangažiraniji bit će korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri, a Pavišić je istaknuo i angažman Katalin Brunjai-Hihlik, mentoricu pjevanja.
U programu će biti i nekih nikad u nas izvođenih arija. Dobro poznat Duet Papagena i Papagene iz Mozartove Čarobne frule ​izvest će Ivana Medić i Karlo Miličević, kao posljednji, 13., i jedini "pravi" duet, za koji su najavili i kostimsko iznenađenje. Ivana se Medić veseli što su situaciji unatoč uspjeli iznjedriti koncert, a taj je duet i prva njezina uloga u HNK-u u Osijeku.


Narcisa Vekić
SOLISTI I PRATNJA
Solisti su: Vesna Baljak, sopran, Ivana Medić, sopran, Katarina Toplek, sopran,

Sanja Toth, sopran, Stefany Findrik, mezzosopran, Gordana Kalmar, mezzosopran, Damir Fatović, tenor, Igor Krišto, tenor, Ladislav Vrgoč, tenor, Robert Adamček, bariton, Dalibor Hanzalek, bariton, Karlo Miličević, bariton, i Berislav Puškarić, bas. Klavirska su pratnja Damir Šenk i Igor Valeri.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike