Novosti
SUOSUMNJIČENICI BIVŠE DRŽAVNE TAJNICE JOSIPE RIMAC

U Mostaru uhićeni Bašić i Stipić iz afere Vjetroelektrane
Objavljeno 24. lipnja, 2020.

Pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u srijedu u Mostaru drugoosumnjičenog i trećeosumnjičenog u aferi Vjetroelektrane, vlasnika tvrtke Lager Milenka Bašića i izvršnog direktora Dragana Stipića, čije izručenje traži Hrvatska, doznaje se iz policijskih izvora.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, dvije osobe, za koje se ne navodi identitet, za kojima je bila raspisana međunarodna tjeralica ureda Interpola u Zagrebu lišene su slobode. Vlasti Republike Hrvatske traže njihovo izručenje zbog postojanja sumnje da su od početka prošle godine do kraja svibnja ove godine počinile kazneno djelo "davanje mita za trgovanje utjecajem".

Kako je za Hinu potvrdio policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, prema tjeralici Republike Hrvatske uhićeni su vlasnik tvrtke Lager Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Uhićene osobe nalaze se u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u tijeku kriminalistička obrada. Doznaje se da su s Bašićem i Stipićem i njihovi odvjetnici. Nakon ispitivanja osumnjičenici će biti predani Sudu Bosne i Hercegovine, koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovo izručenje.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita i davanja mita za trgovanje utjecajem te primanja mita.

Bašića i Stipića tereti se za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

Prošlog je tjedna izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo prijedlog obrane bivše državne tajnice Josipe Rimac da je pusti iz istražnog zatvora, gdje je završila zbog sumnji za trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita u aferi Vjetroelektrane. U pritvoru su i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić, a kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija pušten je da se brani sa slobode.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita i davanja mita za trgovanje utjecajem te primanja mita.

U cijeloj aferi prijavljeni su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković.

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Josipa Rimac, koja je smijenjena s funkcije i u istražnom je pritvoru, unatoč tome nastavit će dobivati punu plaću još šest mjeseci te pola plaće daljnjih šest.

USKOK tereti Josipu Rimac da je od predsjednika Upravnog vijeća HERA-e, sada suosumnjičenog Tomislava Jurekovića, tražila da Bašićevoj tvrtki omogući stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije, a time i isplatu više cijene za isporučenu električnu energiju. Jureković je, prema optužbi, ispunio njezin zahtjev i osigurao donošenje odgovarajućih akata. Time je CEMP-u omogućeno da cijena isporučene energije fakturirana drugom trgovačkom društvu, prema priopćenju MUP-a, naraste s 43 na 94 eura/mW, odnosno za 118 posto.

Josipu Rimac tereti se i za daljnja "lobiranja" koja je naplaćivala ili ih je planirala naplatiti.

Vuk Tešija/H
Josipa Rimac nastavit će dobivati punu plaću još šest mjeseci te pola plaće daljnjih šest