Ekonomija
ŽETVA ZA TJEDAN DANA

Talijanski kupci diktiraju cijenu hrvatskoj pšenici
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Sva će količina pšenice ponuđena Žitu, Belju i Granoliju biti uskladištena, otkupljena i plaćena u vrlo kratkom roku

Žetva pšenice, koja je jesenas zasijana na 138.000 hektara, trebala bi početi za oko tjedan dana. Unatoč prethodno lošim procjenama, zbog vremenski nepovoljne proizvodne godine, očekuje se najmanje 750.000 tona pšenice vrlo dobre kvalitete, što je dvostruko više od domaćih potreba te će višak završiti u izvozu. Rečeno je to, između ostalog, jučer na konferenciji za novinare koju je organizirala Županijska komora Osijek, prvi put na otvorenom prostoru, u dvorištu, zbog epidemiološke situacije.
Na konferenciji su, pod vodstvom Igora Mikulića, višeg stručnog savjetnika pri Županijskoj komori Osijek, sudjelovali pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc. dr. sc. Krunoslav Karalić, prof. dr. sc. Georg Drezner s Poljoprivrednog instituta Osijek, direktor ratarstva Belja plus Krešimir Grgić, član Uprave tvrtke Žito Josip Bičvić i član Uprave tvrtke Granolio Drago Šurina.
Što se tiče ostalih ozimih kultura, čija bi žetva trebala početi ovog vikenda, rečeno je da je uljana repica zasijana na 38.000 hektara, s kojih se očekuje ukupna proizvodnja od oko 100.000 tona, te ječam na 57.000 hektara, s kojih se očekuje ukupan prinos od 270.000 tona.
Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić izjavio je da će Hrvatska ove godine svih navedenih ozimih kultura imati dovoljno.

- Valja podsjetiti da smo mi u Ministarstvu poljoprivrede lani donijeli pravilnik o ugovornim odnosima u sektoru pšenice, koji nalaže da je obvezno sklopiti ugovor između proizvođača i otkupljivača i da on mora sadržavati sve parametre - sadržaj bjelančevina, hektolitarska masa, sadržaj vlage, primjesa... koji utječu na formiranje cijene - rekao je Karalić i dodao da oni ne mogu utjecati na otkupne cijene, jer ih određuje tržište.
A o trenutnom stanju na tržištu, tj. o otkupnim cijenama pšenice, govorili su Josip Bičvić i Drago Šurina. Istaknuli su tako da je jučer Srbija prva od zemalja okruženja izišla s otkupnom cijenom pšenice, koja preračunano iznosi 0,94 kn/kg. No, kako se nadalje čulo, konačnu će otkupnu cijenu hrvatske pšenice definirati talijansko tržište. Naime, gotovo sav višak pšenice završi kod talijanskih kupaca, i to ne samo naše pšenice nego i pšenice iz Mađarske i Srbije. Te tri zemlje - Hrvatska, Mađarska i Srbija, prema nekim procjenama, ovog ljeta očekuju ukupnu proizvodnju od oko devet milijuna tona, tako da će konkurencija, kako je istaknuto, biti vrlo jaka. Međutim, sva će ponuđena količina i Žitu - jednom od najvećih izvoznika pšenice, i Belju, i Granoliju, kako su istaknuli predstavnici tih tvrtki, biti uskladištena i, ako proizvođač to želi, i otkupljena te plaćena u kratkom roku.
- U Hrvatskoj ima pet jakih domaćih otkupljivača, a postoji i izvozna opcija, tako da proizvođači mogu birati kome će prodati robu - izjavio je Drago Šurina iz Granolija, tvrtke koja je najveći otkupljivač i prerađivač pšenice u Hrvatskoj. Zdenka Rupčić

Očekuje se dobar urod i kvaliteta
Pred proizvođačima je izazovna žetva, koja će ove godine biti specifična i po tomu što će se žetva uljane repice, ječma i pšenice preklapati. No najvažnije je da se očekuje i dobar urod i kvaliteta. - Od sjetve pa do prije mjesec i pol stanje usjeva, bez dovoljne količine oborina, nije obećavalo. Srećom, počele su oborine i niže temperature, koje su omogućile razvoj i dobro punjenje zrna. Rijetke su godine, kao ova, da od cvatnje do žetve prođe više od 40 dana. Ove će proći 50 dana, što jamči dobro punjenje zrna, tj. hektolitar - kaže prof. dr. sc. Drezner.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike