Regija
BARANJCI NA LISTAMA

Jankovics prolazi i čeka saborske kolege iz Baranje
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Od ukupno 238 kandidata na 17 lista šest je Baranjaca te Jankovics u XII. izbornoj jedinici
BELI MANASTIR - Bliže se još jedni parlamentarni izbori, a Baranjce zanima tko će, eventualno, u Saboru "braniti regionalne boje".Do sada se Baranja nije mogla pohvaliti većim brojem zastupnika, a prošli je mandat u Saboru sjedio samo Robert Jankovics (DZMH), saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine. Pred biračima u IV. izbornoj jedinici, u kojoj je Baranja, naći će se 17 izbornih lista. Pripadnici nacionalnih manjina moći će birati na manjinskim listama u sklopu XII. izborne jedinice. Od ukupno 238 kandidata šest je Baranjaca te Jankovics, koji se (ponovno) kandidirao na manjinskoj listi. Jedini je kandidat mađarske nacionalne manjine, što se nikada do sada nije dogodilo. Štoviše, prijašnjih se godina vodio pravi rat za saborski mandat. Ove godine rata nema, a Jankovics će, bez (predizborne) borbe, drugi put u Sabor.

- Pravno gledano, očito ću biti izabran. Samo moja kandidatura znak je da su moji sunarodnjaci razumjeli poruke, a za mog mandata dogodio se i poneki vidljiv rezultat - priča Jankovics. Naglašava kako je tijekom mandata često izjavljivao da je jedan Baranjac u Saboru malo, a tako razmišlja i danas. Tvrdi da bez jačeg lobija samac teško može učiniti nešto više. Žao mu je što je na listama relativno malo Baranjaca.

- U svakom slučaju, volio bi da netko od Baranjaca izbori svoje mjesto u Saboru - poručuje Jankovics. Drugi put u Sabor će pokušati ući načelnik općine Draž, Stipan Šašlin. Taj 56-godišnjak zauzeo je 13. mjesto na HDZ-ovoj izbornoj listi i jedini je Baranjac na njoj.

- Očekujem ovaj saborski mandat i potporu mojih Baranjaca, jer oni znaju da ću se boriti za baranjske interese, to više što znam ovdašnje probleme i mogućnosti - kaže Šašlin, dodajući kako bi i kao 13. na listi, ako HDZ dobije izbore, trebao ući u Sabor jer dio kandidata na, tvrdi, izuzetno kvalitetnoj listi zbog svojih sadašnjih (i eventualno budućih) funkcija neće biti u Saboru. Činjenicu kako je na listama malo Baranjaca naziva dokazom da nekim strankama nije stalo do regionalne zastupljenosti. Svoje mjesto u Saboru vidi i Martina Mesarek (35) iz Belog Manastira, koja je na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore zauzela šesto mjesto. Trenutačno je nezaposlena i planira otvoriti vlastiti obrt kako bi sebi i djetetu nešto mogla priuštiti.

- Optimistična sam i očekujem prolazak. Moj je moto - pokrenimo promjene i osigurajmo budućnost našoj djeci kako ne bismo morali odlaziti iz Hrvatske - kaže.

Ivica Getto
Ni jedan nije na listi Restart koalicije
Osim spomenutih, na listama je još četvero Baranjaca. Najviše je plasiran Šašlinov sumještanin iz Draža, Mario Jurišić (46), koji je treći na listi Možemo. Georg Grubić (62) iz Popovca sedmi je na listi koalicije Živi zid - PH - HSS SR - SIP - HSSČKŠ - ZSZ-NL, Verica Strmečki (64) iz Čeminca jedanaesta je na listi Mosta, a isto mjesto, ali na listi NHR - HSP - GO, zauzela je Tea Pejak (19) iz Branjinog Vrha. Zanimljivo je kako na listi Restart koalicije nema ni jednog Baranjca. Na listama će se naći ime još jednog Baranjca - belomanastirskog gradskog vijećnika Olivera Matijevića, koji je zamjenik kandidata na listi za mađarsku nacionalnu manjinu Jankovicsa. Teško se oteti dojmu da se moglo naći mjesta za više Baranjaca.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike