Svijet
BEIDOU USKORO OPERATIVAN

Kina lansirala satelitski sustava kojim želi konkurirati GPS-u
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Kina je u utorak uspješno lansirala svoj posljednji satelit navigacijskog sustava Beidou u orbitu kojim želi konkurirati GPS-u u američkom vlasništvu.


Ideja da razvije navigacijski sustav Beidou, nastala 1990-ih, kada je kineska vojska nastojala smanjiti svoju ovisnost o GPS-u kojim upravljaju američke zračne snage.


Pokrivenost je bila ograničena na Kinu kada su 2000. lansirani sateliti prve generacije. Sada se usluge povezane s Beidouom, poput nadzora prometa, izvoze u 120 zemalja. Kako se proširilo korištenje mobilnih uređaja Kina se 2003. pokušala pridružiti Galileu, satelitskom navigacijskom sustavu Europske unije, ali se kasnije usmjerila na Beidou.


Druga generacija satelita Beidou-2 djeluje od 2012. i pokriva azijsko-pacifičku regiju.


Kina je 2015. počela razvijati treću generaciju satelita za globalnu pokrivenost. U utorak je lansiran 35. satelit treće generacije, a analitičari procjenjuju pouzdanost sustava i njegovo funkcioniranje.


"Civilni signal s Beidoua nije bolji od onog na GPS-u ili Galileu", rekla je Alexandra Sticking, analitičarka sa istraživačkog instituta RUSI u Londonu.


"Iz perspektive obrane je teško reći je li Beidou superiorniji. Prepreka s kojom će se morati suočiti je nadogradnja prijemnika na vojnim platformama za što treba vremena."


Mnoge zemlje koje koriste usluge Beidoua uključene su u kinesku inicijativu Pojas i put.


"Ovo bi moglo biti popularno među tim zemljama, osobito onima koje možda žele biti manje ovisne o američkom GPS-u", rekla je Stickings.


"Međutim, Beidou će trebati dokazati svoju pouzdanosti i sposobnost pružanja stalnog signala kako bi zadobio povjerenje korisnika, kao i GPS koji uživa globalno povjerenje."


Kao što je nekada nuklearno oružje bilo stvar premoći i u globalnoj geopolitičkoj situaciji, danas je globalni sustav za pozicioniranje nešto bez čega se ne može biti svjetska vojna sila.
Rusija je još 80-ih godina prošloga stoljeća počela razvijati svoj GLONASS koji je kasnio s primjenom zbog raspada Sovjetskog Saveza, ali danas je u uporabi. H/V.T.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOMU JE U INTERESU ŠIRI REGIONALNI RAT?

Europa nastoji zaustaviti spiralu nasilja koja sve jače prijeti Bliskom istoku

2

OPTUŽBE ZA KUPNJU ŠUTNJE PORNO ZVIJEZDE

Deseci porotnika na suđenju Trumpu nisu izabrani zbog pristranosti

3

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam