Regija
DANI OTVORENIH PODRUMA

“Mala škola vina” o sorti frankovke te pravilnom kušanju vina
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
FERIČANCI - U organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Županije traju Dani otvorenih podruma Osječko-baranjske županije, i to u četiri vinogorja po načelu "4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma".Nakon baranjskih podruma oduševljeni vinski hedonizam nastavio se u Feričanačkom vinogorju, gdje su posjetitelje u iznimnom ambijentu, u starom podrumu, dočekali vrhunski pjenušci, crvena i bijela vina, kraljica feričanačkih vinarija i vinogorja - frankovka te bogata gastroponuda. Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, rekla je kako su organizirali Dane otvorenih podruma, odnosno Vinski mjesec Osječko-baranjske županije zbog odgađanja velikog broja događanja te su se oslonili na ono što imamo najbolje u županiji, a to su vinari, vinarije i raznolikost dviju regija u okviru županije, Slavonije i Podunavlja. Naglasila je kako su vinarije nezaobilazni dio naše turističke ponude te se osvrnula i na vinariju Feravino.

- Ovdje, u Feričancima, osjeti se profesionalnost i godine ulaganja u vino koje smo danas kušali, vide se i razlike u kompleksnosti samog proizvoda od godine do godine, a sav ovaj doživljaj odvija se u prekrasnom ambijentu starog podruma - rekla je Jurić.

Za one željne vinskog znanja održana je i "Mala škola vina" s dvije radionice "Upoznajmo Frankovku" i "Osnove organoleptičke degustacije" koje su vodili mladi enolozi Martin Kovačević i Lucija Kužir. Enolozi su posjetiteljima predstavili podrijetlo frankovke, njezinu rasprostranjenost, karakteristike sorte te kako pravilno kušati vino.

Jenette Marija Šimić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću, rekla je kako su izrazito zadovoljni posjetom, u starom podrumu našli su se gosti iz cijele Slavonije i Baranje, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske. Također je iskazala i oduševljenje velikim odazivom na radionice.

- Velik je bio interes na radionicama, i to mi je izrazito drago. Ovo je bila šansa da ljudi iz ovog kraja nauče nešto više o sorti frankovka koja daje vrhunska vina i u kategorijama mirnih vina, kategorijama pjenušavih vina, a i u kategorijama predikatnih, odnosno ledenih vina, koje također proizvodimo u podrumu Feravina - rekla je Šimić. Naglasila je kako su i pjenušci Feravina jako dobro prihvaćeni kod konzumenata. Osvrnula se na posao i na daljnju promidžbu.

- Nakon ove manifestacije nastavljamo dalje s festivalima i vinskim ocjenjivanjima. Već smo prijavili desetak vina na svjetska vinska ocjenjivanja, a sve je prolongirano za kraj godine, za deseti i jedanaesti mjesec, i tada očekujemo medalje. U ova teža vremena razvijamo i novu strategiju, ali to za sada neka ostane tajna - rekla je Šimić.

Za sve posjetitelje bila je organizirana i vođena šetnja kroz šume i vinograde u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sokol Feričanci.

Magdalena Kunac
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike