Zdravlje
NALAZI SE U ŠPINATU, JAJIMA, TVRDIM I SIREVIMA S PLEMENITOM PLIJESNI

Vitamin K koristan u borbi protiv koronavirusa - promjena u načinu prehrane mogla bi pomoći
Objavljeno 20. lipnja, 2020.

NIzozemski znanstvenici kod pacijenata koji su umrli od posljedica koronavirusa, ili su primljeni na odjel intenzivne skrbi s dijagnozom te bolesti, otkrili su nedostatak vitamina K, koji se nalazi u špinatu, jajima, tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni, što potiče nadu u to da bi promjena u načinu prehrane mogla pridonijeti borbi protiv ove bolesti.

Ispitivanje
Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici Canisius Wilhelmina u nizozemskom gradu Nijmegenu, otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda od posljedica COVID-19, piše Guardian.

COVID-19 izaziva zgrušavanje krvi, što rezultira razgradnjom elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji regulira zgrušavanje te bi pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća.

Nizozemski istraživači studiju su predali na recenziju i sada traže financijska sredstva za pokretanje kliničkog ispitivanja.

Dr. Rob Janssen, znanstvenik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije, potaknuti što veći unos vitamina K u organizam oboljelih, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lijekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

"Savjetovao bih uzimanje suplementa vitamina K. Čak i ako se pokaže da ne pomaže u borbi protiv ove smrtonosne bolesti, ovaj je nutrijent dobar za krvne žile, kosti i vjerojatno za pluća", pojasnio je.

"Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u špinatu, brokuli, zelenome lisnatom povrću, u borovnicama te u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbira K2, a ima ga mnogo u nizozemskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni."

"Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje, natto, karakteristične ljepljive strukture i oporog okusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist", rekao je.

Visoke doze
"Surađivao sam s japanskom znanstvenicom koja radi u Londonu. Ona mi je kazala da u nekim dijelovima Japana, u kojima stanovnici konzumiraju mnogo nattoa, nije bilo zabilježenih slučajeva smrti od bolesti COVID-19", dodao je Janssen.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Maastrichtu, jednim od najvećih europskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvožilnog sustava.

Znanstvenici su proučavali stanje i razvoj bolesti 134 pacijenta hospitalizirana zaražena koronavirusom između 12. ožujka i 11. travnja, zajedno s kontrolnom skupinom od 184 pacijenta starije životne dobi koji nisu bili zaraženi koronavirusom.

"Namjera nam je nasumično odabrati pacijente koji boluju od koronavirusa te im odrediti placebo terapiju, ili terapiju vitaminom K, koji je vrlo siguran za upotrebu u općoj populaciji. Davat ćemo im vitamin K u visokim dozama koji će aktivirati protein toliko značajan za zaštitu pluća te ćemo nastojati ustanoviti u kolikoj je mjeri učinkovit", rekla je koautorica studije, dr. Jona Walk.
Jasminka Knežević
Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje, natto
Najčitanije iz rubrike