Ekonomija
KONTINENTALNI SE TURIZAM BUDI

Turisti se vraćaju u Slavoniju i Baranju
Objavljeno 16. lipnja, 2020.
Vlasnici smještajnih kapaciteta kažu da im telefoni sve češće zvone zbog rezervacija, pa se vidi svjetlo na kraju tunela

Vraćaju se turisti u Slavoniju i Baranju. Dio smještajnih kapaciteta, doduše, bio je zauzet i u ožujku i travnju, ali tada nije bila riječ o turistima, nego o karantenskim noćenjima vozača kamiona čije su, najčešće građevinske, tvrtke radile na području Slavonije i Baranje.


Ni u vrijeme najoštrijih mjera slavonsko-baranjski turistički djelatnici nisu spavali, nego su iskoristili priliku i osvježili objekte, gradili nove ili obnavljali postojeće. U TZ-u Osječko-baranjske županije, uz pomoć gradskih odnosno općinskih TZ-ova, odlučili su snimati filmiće koji su preko društvenih mreža i ostalih internetskih platformi lansirani u svijet.


Manifestacije

Ivana Jurić, direktorica županijskog TZ-a, podsjeća kako je plan bio lansirati svojevrsnu "do it yourself" kampanju, koja govori kako je cijela destinacija jedna velika obitelj koja se priprema za skori posjet gostiju. Tako je svaki "član obitelji" pozvao goste…


Shvatili su u Županiji, odnosno TZ-u, da je mnogo turističkih manifestacija otkazano, poput baranjskog Gator festa, primjerice, pa su organizirali "disperziranu manifestaciju" Dani otvorenih podruma Osječko-baranjske županije tako da svaki vikend goste pokušaju dovesti u jedno od četiri slavonsko-baranjska vinogorja. Sve je počelo proteklog vikenda u Baranji i pokazalo (opet) kako je regija između Dunava, Drave i Mađarske itekako poželjna destinacija.

- Drago mi je što se mogu vidjeti registracijske pločice iz raznih hrvatskih gradova - istaknula je Jurić.


Rezervacije

Slično razmišlja Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, ponavljajući kako cijela situacija Baranji može donijeti određene prednosti, jer je riječ o destinaciji s malim smještajnim kapacitetima koji omogućavaju obiteljski boravak, bez kontakta s drugima.


Da se cijela priča vraća u normalu, potvrđuju i najnoviji podatci iz eVisitora, koji kažu kako je između 12. svibnja i 12. lipnja na području pod ingerencijom TZ-a Baranje noćilo 700-tinjak gostiju, znatno manje nego lani, ali mnogo više nego u ožujku i travnju. Raduje, ističu vlasnici smještajnih kapaciteta, da im telefoni sve češće zvone zbog rezervacija, što znači da se vidi svjetlo na kraju tunela. Većina ih je optimistična, premda misle da će zastoj u poslovanju imati posljedice.


I Marija Tapšanji, viša stručna suradnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, naglašava kako se tržište budi te kako su rezervacije gostiju u porastu.
- Tomu pridonose manifestacije, a treba spomenuti i Cro karticu, koja bi trebala povećati broj domaćih gostiju na kontinentu - kaže Tapšanji i navodi da su smještajni kapaciteti spremni za nove izazove u smislu zdravstvene sigurnosti.

Ivica Getto

PUSTOLOVNI TURIZAM SVE TRAŽENIJI
- HGK se aktivno uključio u rad svih tijela na državnoj i lokalnoj razini te preko svojih udruga i grupacija. Turistima će biti sve važnija ta suradnja, a kako je turizam jedna od glavnih strateških odrednica Osječko-baranjske županije, suradnja će biti na onoj razini koja će turistima dati osjećaj sigurnosti, higijenske zaštite i stabilnosti, a time i poticaj za dolazak - ističe Tapšanji, nastavljajući kako je u povoljnoj poziciji i pustolovni turizam, s obzirom na to da su aktivnosti vezane uz vanjski prostor.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike