Mozaik
OSJEČKI BEND GUŽVA U 16-ERCU

Imaju novi singl, spot,
postavu, ali i izdavača
Objavljeno 15. lipnja, 2020.
Nova pjesma “Bez oružja” izlazi danas, 15. lipnja u izdanju Croatia Recordsa, kao i videospot, i to u 19h na CMC i YouTubeu

Jedan od najpoznatijih osječkih bendova ikada zasigurno je Gužva u 16-ercu, koja uz brojne fanove u Osijeku i okolici, rasprodaje koncerte i diljem Hrvatske, ali i šire.

- U zadnjih nekoliko godina Gužva je objavila gomilu singlova i obišla regiju "od A do Žnj". Proslavili smo u međuvremenu 25. rođendan. Bili smo među prvima, ako ne i prvi bend iz Hrvatske koji je 2015. zasvirao u Irskoj, u Dublinu i Corku, a izišli smo na kompilaciji "Za tebe - tribute to KUD Idijoti", i na to smo najponosniji - priča nam Igor Dmitrić - Muto, frontman benda.

O želji i nemoći
Gužva u 16-ercu ovih dana ima pune ruke posla. Naime, u ponedjeljak, 15. lipnja, Gužva izdaje svoju novu pjesmu "Bez oružja", za koju je snimljen i novi spot koji će toga dana, u 19 h, imati premijeru na CMC-u i na bendovom YouTube kanalu. Novost je i to da ovu pjesmu, kao i album koji će izići do kraja godine, izdaje Croatia Records, s kojom je bend potpisao ugovor. Nova pjesma je snimana u Piknik studiju, u Novom Sadu, kod Miroslava Majkića - Bandara.

- Autor glazbe i teksta naš je gitarist i moj veliki prijatelj Kristijan Jelinčić Jela, koji jednostavno na svoj način objašnjava o čemu govori nova Gužvina pjesma: "‘Bez oružja‘ je pjesma o velikoj želji, velikoj nemoći, i o divnom, nečistom životu", prenio nam je Muto, i otkrio kako je u bendu došlo i do promjene postave.

Kako to biva i u većini drugih bendova, došlo je do promjene unutar ekipe, to jest do promjena u timu koji je godinama držao prvu crtu borbene linije. Matak, Mengele i Mrak više nisu u bendu. Koristimo i ovu priliku da im zahvalimo na svemu što su ostavili za sobom u našem malom kolektivu. To što Gužva na punk mapi visoko kotira velikim je dijelom i njihova zasluga. Uz Jelu i mene kao starosjedioce, Gužva sada ima dva nova člana: Hrvoja Majetića Hrcu na bas-gitari i Alena Leku Aliena na bubnjevima. Hrca je dugo godina svirao i pjevao u crkvenom zboru, na što smo mi posebice ponosni, jer takvog je kapitalca teško uloviti. Uz to je još godinu-dvije svirao u osječkom rock-sastavu Gospodin Gorki. Leko, iliti Alien, svoju je glazbenu karijeru gradio u više lokalnih bendova. Jedan od poznatijih, a stariji će se sigurno sjetiti, osječka je grupa Blud. Trenutačno paralelno svira u Gužvi i u još jednom bendu iz Osijeka, svima poznatoj Bugarskoj skupštini - priča nam Muto.

Spot za novu pjesmu "Bez oružja" radili su Krešimir i Luka Pejić iz Višnjevca, s kojima je Gužva ranije surađivala na odlična dva spota: "Misli lake a riječi teške" i "Arene".

- Da mogu svaki dan snimati spot, s njima bih radio. Braća Pejić i udruga Novi film, to nam sigurno neće biti posljednja suradnja - poručio je Muto.

Album i svirke
Spot je sniman u svibnju, na više lokacija: u Kinu Urania, u naseljima u osječkom Gornjem gradu, ali i u Višnjevcu. Uz članove benda, u spotu se pojavljuju Florijan Hajba, Damir Mihalička, Ines Bartoloti, Ivan Fremec, i Hrvoje Petrović. Spot prati doživljaje entuzijastičnog junaka koji, unatoč dobrim namjerama i izostanku vidljivih supermoći, gotovo uvijek izvuče deblji kraj, suočavajući se s različitim izazovima na osječkim ulicama. Upravo stihovi nove Gužvine pjesme najbolje dočaravaju gotovo suludu hrabrost i predanost protagonista koji "bez oružja ide u boj", ne obazirući se na sveprisutne "zajebane poglede". Unatoč uvredama nezahvalnih građana i bolnim masnicama na licu, bezimeni junak nepokolebljivo juri na konačni obračun sa svojim najvećim neprijateljem, zlikovcem Čovjekom Destruktorom! Sve navedeno, kao dobar niskobudžetni film, u kinu gleda i komentira ekipa iz Gužve.

- Novi singl i novi video, nove postave starog benda - tako bismo mogli opisati u jednoj rečenici našu novu pjesmu “Bez oružja”. Ova skladba djelo je našeg gitarista Kristijana Jelinčića Jele, a svi poznavatelji našeg opusa primijetit će da su lirika i glazba potpuno u duhu onoga na što vas je Gužva u 16-ercu navikla prethodnih desetljeća. Ovom pjesmom praktično najavljujemo novi album koji planiramo objaviti tijekom ove godine. Nadamo se da će nam okolnosti uskoro omogućiti da uživo izvodimo naše stvari, i da na koncertima ponovno uživamo u razmjeni energije s našom publikom - kaže Muto, uz obećanje da Gužva u 16-ercu svojim fanovima ovoga ljeta priprema sjajne svirke.

Tanja Kvorka
video
SNIMILA SU

GA SJAJNA

BRAĆA PEJIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike