Zdravlje
DUGOTRAJNI RAD NA RAČUNALU

Skrenite pogled s ekrana, čuvajte oči
Objavljeno 15. lipnja, 2020.
Zamislite da duže vrijeme držite ruku uspravno ispred sebe i da je ne mrdate. Poslije nekoliko minuta ruka će vas zaboljeti i jedva ćete čekati da je spustite. Istom su takvom naporu izloženi očni mišići kada duže vrijeme gledate u monitor računala. Od 60 do 90 posto ljudi koji koriste kompjutor pati od nekog oblika naprezanja očiju.


Stalno naprezanje može pogoršati vid, vrat i ramena se koče, a uskoro se počinjemo i debljati, muči nas glavobolja. Osim toga, u vrijeme rada na računalu pliće dišemo, što dovodi do nakupljanja mliječne kiseline u tijelu. Vidno polje se, pak, smanjuje zbog prevelikog fokusiranja na monitor. Dobro je znati kako uz neke jednostavne metode možete sačuvati vid i zdravlje svojih očiju. Povremeno skrenite pogled od monitora. Fokusirajući se na neki udaljeni predmet, istežete očne mišiće, što je odlična vježba. Ako se nalazite u malom prostoru, ili onom bez prozora, možete na vrh računala staviti malo zrcalo i gledati u njega.


Pravilno postavite monitor. On bi trebao biti udaljen od 45 do 60 centimetara od očiju.


Koristite prigušeno osvjetljenje. Ekran računala emitira svjetlost, pa bi zbog toga svjetlo u sobi u kojoj se nalazi računalo trebalo biti slabije. Refleks Sunca na monitor također može znatno oštetiti vid. To ćete najbolje spriječiti ako ekran okrenete od prozora, ili na prozore stavite zavjese.


Naprezanje očiju smanjit ćete i ako svakih sat vremena napravite petominutnu stanku. Protegnite se, udahnite duboko nekoliko puta, prošetajte, popijte vode, i pokušajte se opustiti.Trepćite što češće. U prostorijama s računalima zrak je vrlo suh, pa morate paziti na vlažnost očiju. Sjedite točno ispred ekrana. Ako ste nagnuti ulijevo ili udesno, nepotrebno ćete izlagati oči i vratne mišiće dodatnom naporu.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike