TvObzor
INTERVJU: VLADIMIR MEŠTROVIĆ DANTE

Nakon 15 godina u rapu osjetio sam da je vrijeme za album
Objavljeno 12. lipnja, 2020.
Album je zamišljen kao projekt od nekoliko singlova koji će biti radio friendly, ali i nešto što neće poljuljati neku, reći ćemo, rap-glavu u meni
ki reper sa zagrebačkom adresom, Vladimir Meštrović - Dante, objavio je prvi samostalni album “Kruha i igara”. Album se sastoji od 16 pjesama, od kojih su do sada kao singlovi objavljene pjesme “Za mene pleši”, “Vladar Svemira” ft. Mario Huljev, “Kruha i igara” i ”Superkul” ft. Dust, “D.A.N.T.E.”, “Šta se radi” i “Analogna traka”, na kojoj su mu se pridružili General Woo i Matija Dedić. Od producenata su na albumu radili Dust, Silver, Zaki, Rolando i De no.
PJESMA ZA DJEVOJKU

- Cˇudno je nakon tri godine pisanja tekstova, snimanja pjesama i spotova isporucˇiti ono o cˇemu si cijelo vrijeme pricˇao. Album je tematski šaren, ali sam se potrudio da ostane prepoznatljiv i unikatan. Od klasicˇne kritike društva, socijalne i politicˇke situacije, preko plesnih i veselih ritmova, do laganijih melodija i tonova, album ima za svakoga nešto, a mali broj gostovanja na albumu posljedica je moje želje da maksimalno iskoristim dano mi vrijeme i napravim što osobniji i kompletniji album. Najavna pjesma “Bolja je” napisana je mojoj djevojci Danijeli, kojoj skidam kapu na podršci i svemu što je napravila kako bi ovaj album bio realiziran do kraja, uključujući i pjevanje u nekoliko pjesama - kaže nam Dante. Pjesmu “Bolja je” potpisuju Danteovi dugogodišnji suradnici Filip Tkalčić Dust i Silvio Pasarić Silver, a za miks, master i dodatne instrumente zaslužni su Ivica Šimatović i Andrew Brewster iz studija House of Vibes, Venice Beacha, LA. Vladimir Meštrović Dante na hip-hop glazbenoj sceni djeluje 15 godina, a svoj je demoalbum “Invazija” objavio 2005. Do sada je, uz spomenuta gostovanja, snimao i s izvođačima kao što su Lana Klingor, Nered i Stoka, Ante Cash i Andrea Čubrić. Album je dostupan za slušanje na svim digitalnim glazbenim servisima. O novom albumu popričali smo s iločkim reperom, koji ne skriva oduševljenje zbog objave albuma.

Kako je nastao album “Kruha i igara”? Koliko dugo je rađen i tko su autori?

- Album je bio neki logičan slijed događaja oko mene, tj. moje glazbe. Dugo sam u rapu i jednostavno sam osjetio da je vrijeme za izdavanje albuma, albuma s pričom, PR backupom, zaokruženog zrelijim iskustvima i mudrijom glavom autora. Radili smo ga točno tri godine. Samo su dvije pjesme tu otprije, ali i njih smo malo aranžmanski mijenjali da se uklope u cijelinu. Autor 99 % tekstova sam ja, General Woo je pisao svoj vers, naravno, na “Analognoj traci”, a moja je djevojka Danijela uletjela s nekim idejama na par refrena. Glazbeno, melodijski, također sam dosta sudjelovao, ali produkcijski... imam ekipu za osvajanje prvenstva: što ću se gurati. Filip, Dust, producirao je pola albuma, Silver potpisuje “samo” dvije, ali ni ostalih 14 nije prošlo a da on nije nekako sudjelovao, Rolando Orlandi iz Zagreba je producirao tri, i Zaki, koji je dao original beat za “Analognu traku”, pa su Silver i Matija odradili aranžman i glazbu do kraja.

KRITIKA DRUŠTVA

Tko su sve gosti na albumu? Neke već možemo pogoditi s obzirom na singlove koje si objavio...

- Da, s mojim gostima na albumu nema tajni. Woo i Matija su na “Analognoj traci”, Mario Huljev na “Vladaru svemira”, i Dust ima nekoliko refrena, točnije, dva. Dva odlična glazbenika i producenta ugostio sam na najavnom singlu albuma “Bolja je”. Ivica Simatovic i Andrew Brewster radili su miks, master i dodatne instrumente u LA-u, u House of Vibes studiju. To su ljudi koji su radili s Princeom, Jackom Whiteom, Talibom Kwelijem... Ivica je čuo Vladara i stupio u kontakt, izrazio želju za suradnjom i proizišla je pjesma “Bolja je”.

Imaju li pjesme na albumu neku nit koja ih povezuje ili..?

- Od prve pjesme “Boli me” do posljednje na albumu, “Balkanska balada”, sve su povezane. Album je zamišljen kao projekt od nekoliko singlova koji će biti radio friendly, ali i nešto što neće poljuljati neku, reći ćemo, rap-glavu u meni. Doza socijalno političke osviještenosti, kritike društva, u nekim slučajevima je u komičnom tonu, a na pjesmama kao što su “Eminem” i spomenuta “Balkanska balada” sipao sam žuč u studiju dok sam ih snimao, jer je taj ton u tom trenu bio nužan. Tako da je cijeli album povezan u lijepu cjelinu. Od prve do posljednje pjesme.

VODITELJ KAMPANJE

Reci nam nešto o prvom spotu za pjesmu “Za mene pleši”.

- Što reći o spotu “Za mene pleši”? Spot je snimao Petar Lažeta, montirao se u Osijeku kod Phantographyja, on je ekstreman čovjek i naš lega. Moja Danijela je i inače, na projektima koji su dolazili poslije, preuzela ulogu “voditelja kampanje”, ali na tom je spotu bilo krštenje moje glazbe. Sve je dogovorila - Ivka iz zagrebačkog pole dance studija Angels, Ivana na svili, pet cura koje su plesale i rekla im šta da odjenu, Paola Jeričević, njezina nećakinja i partnerica Ivana Šarića iz finala showa “Ples sa zvijezdama”, s partnerom Nikolom. Ja sam samo trebao repati taj pitki, lagani, veseli rap na suncu, na Bundeku.

 



Kakve planove imaš kad je riječ o promociji albuma?

- Pa kako su se stvari posložile s koronavirusom i potresom u Zagrebu - jer je Silvio zaista nadrapao s opremom u studiju, a mi smo odredili neki svoj datum - tako smo i radili. Više se vremena provelo miksajući i radeći na samoj glazbi i pjesmama nego što smo razmišljali o promociji u obliku koncerta ili slično. Tehnički, Glas Slavonije upravo sada radi puno, objavom ovog članka o mojoj promociji. Hvala!

Ima li nade za neke skore nastupe? Polako se sve vraća u normalu...

- Pa kako stvari stoje, moguće. Nadam se da će uskoro i ljeto i otvoreni prostori pridonijeti rastu nastupa, ne mislim samo mojih, nego nastupa svih kolega s glazbene scene.

Razgovarala: Tanja KVORKA

Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata