Crna kronika
VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U OSIJEKU

Na čelu uhićenih dilera droge vlasnik Rockatikija
Objavljeno 9. lipnja, 2020.
Istraga bi trebala pokazati kojim je kanalima droga dolazila do Osijeka

Višemjesečna pomno planirana akcija Ravnateljstva policije, koju je proveo PNUSKOK Osijek, rezultirala je u utorak u Osijeku uhićenjem devet osoba koje se dovodi u vezu s počinjenjem kaznenih djela ilegalne preprodaje više vrsta droge. Glavnoosumnjičeni je 50-godišnji Osječanin, inače vlasnik poznatog noćnog narodnjačkog kluba Rockatiki.


Akciju policije potvrdio je i Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, no rekao je da ona nije u njihovoj nadležnosti, pa nas je uputio na Ravnateljstvo policije. "U utorak ujutro na području Osijeka započela je realizacija višemjesečnog kriminalističkog istraživanja u kojem se uhićuje više osoba, a koje se dovodi u vezu s neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama na širem području Osijeka", odgovorili su kratko na upit Glasa Slavonije iz Ravnateljstva policije, dodavši kako je postupanje u tijeku i da je riječ o kriminalističkom istraživanju koje se provodi u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pa ne mogu iznositi detalje.

Koordinirana akcija

Akcija je počela nešto prije 7 sati, kada je šire središte Osijeka bilo doslovno pod opsadom temeljne i specijalne policije. Gotovo u isto vrijeme pripadnici specijalne jedinice policije ušli su u više stanova u Ulici Hrvatske Republike, na Trgu slobode, u Strossmayerovoj, Huttlerovoj ulici... i pri tome uhitili devet osoba. Nakon ulaska policajaca u sve je te stanove ušao i policijski pas za detekciju droga, u pratnji vodiča.


- Ured mi je na Trgu Lava Mirskog i zatekla me ta brojnost policajaca na Trgu slobode, ispred tzv. crvenog nebodera. I mene i kolegice policajci su zaustavili i pitali živim li ondje, a kada su čuli da u blizini radimo, pustili su nas. Nisu nam rekli o kakvoj je intervenciji riječ, a specijalci koji su ulazili u neboder bili su pod punom ratnom opremom - rekao nam je Osječanin Darko Živić. Na Trgu Lava Mirskog ugledao je dvije "marice", a ubrzo se parkirao i automobil iz kojeg je policajac izveo psa, belgijskog ovčara, pa su otišli u neboder na Trgu slobode.


Slično se zbilo i u obližnjoj zgradi u Ulici Hrvatske Republike 18. Doznajemo kako su ondje policajci ušli u stan koji je izdan u najam, a i u njega je ušao pas dresiran za detekciju droga. Treća policijska ekipa pretraživala je nekoliko stanova u Strossmayerovoj ulici, u blizini Osnovne škole Vladimira Becića, a pretražen je i stan u Huttlerovoj ulici. Od Osječana koji su svjedočili policijskoj pretrazi doznajemo kako policajci koji su sudjelovali u velikoj akciji protiv dilera droge nisu iz Osijeka. Inače, to je pravilo u svim zahtjevnijim akcijama, a sve kako bi se samo istraživanje i početak dugo pripremane akcije držao u strogoj tajnosti.
Pretražen noćni klub

Nakon pretraživanja stanova dva policajca, jedan temeljni i jedan pripadnik specijalne jedinice policije, došla su i pred noćni klub Rockatiki, gdje su nakon otključavanja vrata pregledali skladište i sam objekt, koji u vrijeme akcije nije radio.


Već duže policijski su istražitelji, doznajemo, usmjereni na sumnju da se velika količina droge raspačava u osječkim noćnim klubovima. Informacije su provjeravane mjesecima, a kada su istražitelji prikupili dovoljno dokaza, od nadležnog su suda ishodili naloge za pretragu stanova i drugih prostorija osumnjičenika na području Osijeka, ali i šire. Kako smo u nekoliko navrata pisali, narkoscena se s godinama s osječkih ulica polako selila u ugostiteljske objekte. Podatci iz policije kažu da i policajci rade na suzbijanju droga u Osijeku i cijeloj županiji, no čini se da se narkoscena otela kontroli.


Istraga bi trebala rasvijetliti pozadinu i nekih drugih tragičnih događaja u Osijeku.
Na društvenim mrežama tako se mjesecima otvoreno upozoravalo da drogu nije nikakav problem nabaviti u noćnim klubovima, pa tako ni u Rockatikiju. Policija je do sada napravila nekoliko racija, u kojima je pronađenja manja količina droge, uglavnom marihuane i tabletica ecstasyja. Bile su to uglavnom pojedinačne zapljene ne pretjerane količine droge. No ova je akcija pokazala kako je narkoscena izuzetno dobro organizirana. Temeljita istraga, koja će tek slijediti, trebala bi pokazati o kolikoj je količini droge riječ te kojim je kanalima i odakle dolazila u osječke noćne klubove.

Milan Bugarić
RAZBIJALI VRATA PA ONDA UHIĆIVALI
Prema izgledu ulaznih vrata stana u neboderu na Trgu slobode, koja su od snažnih udaraca na nekoliko mjesta probijena te tako potpuno oštećena i gotovo izbijena iz "štoka", jasno je da policajci nisu pozvonili ili pokucali na vrata uhićenih osoba. U zgradu su ušli u tišini, a nakon kraće pripreme pripadnici specijalne jedinice policije u stan su ušli nekoliko puta udarivši "ovnom" po vratima. Potom su u samo nekoliko sekundi, uz glasne povike, zapovjedili traženoj osobi da legne na pod te joj na kraju stavili lisičine na ruke. Identično je bilo i u stanu u Ulici Hrvatske Republike 18, gdje su neki od stanara nešto prije 7 sati čuli snažan udarac i potom glasne povike policije. Osoba koja je uhićena u tom je stanu bila podstanar nekoliko mjeseci, a gotovo svakodnevno su je, doznajemo od stanara zgrade, posjećivale mlađe osobe. Kažu i da, prema njihovu mišljenju, nije bila konfliktna. Policija je potom temeljito pretražila sve lokacije, a u nekim se stanovima, poput onog na Trgu slobode, zadržala i nekoliko sati. Svoj je posao radila u tišini, svako malo odnoseći nešto iz stana u velikim omotnicama.
Liječnici upozoravali na javnu konzumaciju
Na problem konzumacije svih vrsta droga u kafićima upozoravala je i osječka liječnica Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri HZJZ-u Osječko-baranjske županije.

- Naši pacijenti nekad znaju spomenuti da uzimaju drogu po kafićima, ali mi je teško procijeniti koliko toga doista ima. Još mogu razumjeti da uzimaju droge negdje skriveni, ali po ugostiteljskim objektima - to je već javno drogiranje. Ne mogu vjerovati da se to doista događa a da nitko ne reagira. Ne znam bih li izjave pacijenata uzela kao vjerodostojne, ali ako su konzumenti tu, onda su tu i dileri i ne vidim nikakvo opravdanje da se nešto hitno ne poduzme. Očito su se i konzumenti i dileri osilili - rekla je početkom godine osječka liječnica. Dosta njezinih pacijenata bilo je pozitivno na tzv. dizalicu, odnosno speed, i na amfetamine.
9

je osoba uhićeno u pomno planiranoj policijskoj akciji
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike