Novosti
POZIV IZ EUROPSKOG PARLAMENTA:

Primite Hrvatsku u šengenski prostor
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta pozvao je zemlje članice EU-a da poduzmu potrebne korake za primanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor te na brzi povratak na normalno funkcioniranje kako bi se osigurala sloboda kretanja i podupro gospodarski oporavak.


Europski parlament "poziva Vijeće i države članice da pojačaju svoje napore kako bi se dovršila integracija šengenskog prostora na sve zemlje članice", kaže se u prijedlogu rezolucije koju je Odbor za građanske slobode izglasao u četvrtak navečer. Za rezoluciju o situaciji u šengenskom prostoru nakon pandemije COVID-19 glasala su 53 člana Odbora, šest je bilo protiv i šest suzdržanih. Očekuje se da će se o tom prijedlogu glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava od 17. do 19. lipnja. Europska komisija je 22. listopada prošle godine ocijenila da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.
Vijeće EU-a, odnosno države članice, još nije imalo na dnevnom redu evaluaciju Komisije o hrvatskoj spremnosti za ulazak u šengenski prostor. Za odluku o primanju potrebna je suglasnost svih zemalja članica, a Europski parlament o tome donosi mišljenje. Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali unatoč tome nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica. U prijedlogu rezolucije izražava se spremnost Parlamenta da izradi mišljenje o punoj provedbi šengenskog zakonodavstva u Hrvatskoj čim to Vijeće zatraži. U prijedlogu rezolucije izražava se zabrinutost zbog sadašnje situacije jer su zbog pandemije koronavirusa uvedene kontrole na unutarnjiim granicama te se poziva na što brži povratak na normalno funkcioniranje bez unutarnjih kontrola. H
Najčitanije iz rubrike