Osijek
TOMISLAV KROLO, PROČELNIK UPRAVNOG ODJELA ZA GOSPODARSTVO

Poduzetnici našu pomoć mogu iskoristi kako njima odgovara
Objavljeno 6. lipnja, 2020.

Vezani članci

ŠTO O PODRŠCI GRADA OSIJEKA KAŽU PODUZETNICI?

Potpora nam je bila znak da nismo sami

Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Osijeka, po svojoj funkciji najbliži je osječkim podzetnicima. Upravo on je, u dogovoru s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, ponudio prijedlog konkretnog rješenja. Na tu temu kratko smo porazgovarali.


- Pitanje je bilo kako možemo pomoći poduzetnicma čije je poslovanje ugroženo krizom i odgovor je išao u smjeru da se nadovežemo na mjere koje radi država. Vlada RH je odlučila preko HZZ-a isplačivati minimalce onim poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo krizom a mi smo se odlučili da sredstva koja su bila namjenjena redovnom javnom pozivu kroz dvije mjere, poticanje konkurentnosti i poticanje zapošljavanja, riječ je o iznosu od 5,5 milijuna kuna, usmjerimo na poduzetnike čije je poslovanje ugroženo. I to na način da ako su oni dokazali državi da im je poslovanje ugroženo krizom, da se mogu prijaviti i na naš javni poziv. Naš dodatni uvjet je bio da su mikro, mali ili srednje velik poduzetnik, sa sjedištem u Osijeku za trgovačka društva, a za obrt sjedište i prebivalište vlasnika, mogu prijaviti i dobiti tisuću kuna po zaposleniku.

No ta sredstva nisu isključivo za plaće?


- Ne, ona mogu biti iskorištena za očuvanje likvidnosti poduzetnicima koji su bili onemogućeni raditi u krizi i nisu mogli ostvarati prihod. Sredstva koja im mi dajemo namijenjena su da oni koji imaju privatni najama i moraju ga platiti svaki mjesec da plate najam, plate dobavljače, režije ili za drugu namjenu, što ovisi o situciji od poduzetnika do poduzetnika.


Mi kao Grad nismo to bili dužni napraviti, nije nam obveza ići s takvom mejrom, ali smo procjenili da je to i trenutak i iznos koji može značajno pomoći osječkim poduzetnicima da lakše prebrode tu krizu i to smo napravili.
U provedbi ove mjere bio je potreban angažman svih službi?


- To je bio izazov druge vrste jer nismo to mogli raditi na način na koji smo do sada radili. Morali smo preko noći osmisliti novi model, a to je prijava putem e-maila. Čitav tim Upravnog odjela za gospodarstvo i kolege iz Upravnog odjela za financije bili su angažiran od prvog dana, posao je bio velik jer se radi o 2.500 prijava koje treba obraditi, pregledati i donijeti rješenje. Odlučili smo se na još jedan presedan, a to je da nismo čekali da obradimo svih 2000 prijava pa da tek onda isplatimo novce, bili smo svjesni situacije da to nije u ovom trenutku najbolji put, da poduzetnicima trebaju novci što prije. Odlučili smo se svaki tjedan, ono što obradimo i isplatimo. Tako da smo zaključno s ovim tjednom isplatili 8,4 miijuna kuna za preko 1800 poduzetnika.

Javni poziv je još uvijek otvoren



- Ponavljam do po 15. lipnja mogu se prijaviti oni osječki poduzetnici kojima su odobrena sredstva HZZ-a, isplatit ćemo im, bespovratno i jednokratno, iznos od tisuću kuna po radniku.


Dario Kuštro
NE ODUSTAJEMO
Grad Osijek ne odustaje od svojih uobičajenih mjera potpora za konkurentnost i zapošljavanje?

- Od ovog redovnog programa poticanja poduzetništva kroz ove dvije mjere nismo odustali, čvrsto smo s namjerom da se on nastavi, no pitanje je samo u kojem trenutku će biti sljedeći poziv. Sada smo, kroz ovaj javni poziv, izdvojili desete milijuna kuna, što su doista značajna sredstva.



 
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana