Osijek
ČETRDESETA OBLJETNICA

Kroz Polikliniku Suvag godišnje prođe 4500 djece
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Osječki Suvag jedina je poliklinika za rehabilitaciju sluha i govora istočno od Zagreba

Poliklinika Suvag prva je poliklinika za rehabilitaciju sluha i govora u Hrvatskoj koja je uvela teleterapiju, i to kako bi svojim pacijentima omogućila redovite terapije i rad s logopedima tijekom epidemije koronavirusa. To je samo još jedan pokazatelj izvrsnosti jedine takve ustanove u istočnoj Hrvatskoj, ali i jedne od samo triju u Hrvatskoj, a koja ove godine obilježava 40 godina postojanja. U povodu toga osječki su Suvag ovoga tjedna obišli i dožupan Goran Ivanović te pročelnica Odjela za zdravstvo, dr. sc. Ivana Stanić, i to u ime osnivača, Osječko-baranjske županije.

- Poliklinika je rad počela 1. ožujka 1980. i obljetnicu smo planirali proslaviti u ožujku, ali nas je omela epidemija. No mi smo i tijekom epidemije radili, pa smo tako situacije iz naših kabineta s pomoću teleterapije prenijeli u domove naših malih pacijenata. Roditelji su to jako lijepo prihvatili, kao i naši pacijenti. Neke su se kolegice odvažile i na dijagnostičke postupke. Teleterapija pokazala se jako dobrom, pa smo ju dijelom zadržale i danas, jer imamo rizične skupine djece koje ne mogu još dolaziti u ustanovu - naglašava ravnateljica Suvaga, Mirela Poljak Šefčić, magistra logopedije.

U ovom trenutku osječki Suvag zapošljava dva psihologa, jednog edukacijskog rehabilitatora i 22 logopeda. No 1980., kada je ustanova osnovana i kada je bila smještena samo u dijelu današnjeg prostora u Strossmayerovoj 6, u Suvagu je radilo samo šest logopeda. Jedan od njih, Biserka Makovec de Carvalho, u ustanovi je od prvog dana.

- Što se tiče rada, on se tijekom ovih 40 godina nije znatno promijenio. Mi i dalje radimo prema verbotonalnom sistemu, a to znači da se služimo elektroakustičkim apartima, koji pomažu u terapiji. Uređaji se stalno unaprjeđuju, a mi se neprestano dodatno educiramo i pratimo nove trendove. No ono što je primjetno jest da se promijenila epidemiološka slika u djece. Prije smo imali znatno manji broj djece s udruženim smetnjama, odnosno djece koja imaju komunikacijske smetnje i autizam. Uglavnom je to bio rad s djecom koja imaju jezično-govornih poremećaja i oštećenja sluha. Slučajeve iz autističnog spektra imali smo jednom ili dva puta godišnje, a sada takve dijagnoze imamo na tjednoj bazi - napominje logopedinja Makovec de Carvalho.

Recimo kako godišnje kroz Suvag prođe oko 4500 djece. Stoga se na red za terapiju čeka oko godinu dana, a na listi je u ovom trenutku oko 200
pacijenata.

Nefreteta Z. Eberhard
OD VRTIĆARACA DO ODRASLIH
Osječka Poliklinika Suvag jedina je takva ustanova uz onu u Zagrebu i Karlovcu, a gotovo je nevjerojatan podatak da Rijeka i Split do danas nemaju takvu ustanovu, pa su roditelji prisiljeni na plaćanje privatnim logopedima. Osječki Suvag ima pet dislociranih kabineta: u Belišću, Donjem Miholjcu, Dardi, Đakovu i Našicama.

- Danas radimo na svim glasovnim, jezično-govornim i komunikacijskim teškoćama, onima sa slušanjem, gutanjem i glasovnom komunikacijom. Najveći broj pacijenata su predškolci s različitim komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama, ali pokrivamo i odraslu populaciju nakon cerebrovaskularnih inzulta ili zahvata na glasnicima - naglašava ravnateljica Poljak Šefčić. Recimo i kako Županija godišnje za rad Suvaga izdvaja 300.000 kuna.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike