Magazin
KRATKO I JASNO: MARGRETHE VESTAGER

Moramo ponovno uravnotežiti jedinstveno tržište
Objavljeno 6. lipnja, 2020.

Europska unija, preko svoje Komisije (Europska komisija), nastavlja s nizom aktivnosti kako bi se pomoglo zemljama članicama Unije u svladavanju ekonomske i gospodarske krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

U povodu toga izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager kaže:

- Poduzećima u Europskoj uniji trebat će najmanje 720 milijardi eura ove godine da nadoknade izgubljeni kapital zbog pandemije koronavirusa, bez čega će mnoga zdrava poduzeća postati nesolventna. Stoga je Komisija unutar novog plana za oporavak EU-a sljedeće generacije pripremila Instrument za potporu solventnosti, koji se temelji na postojećem Europskom fondu za strateška ulaganja kako bi se mobilizirali privatni resursi za hitnu potporu održivim europskim poduzećima u sektorima, regijama i zemljama koje su gospodarski najugroženije pandemijom. Instrument solventnosti može biti operativan već ove godine i imat će proračun od 31 milijardu eura, a s tim bi se iznosom moglo mobilizirati 300 milijardi eura potpore za solventnost inače zdravih poduzeća iz svih gospodarskih sektora te ih pripremiti za čišću i otporniju budućnost.

No trebat će puno više novca, kako ga namaknuti, iz kojih izvora?

- S obzirom na to da će trebati bar 720 milijardi eura ove godine, ovih 300 milijardi ne može biti jedini odgovor na jaz u temeljnom kapitalu na tržištu. Pandemija koronavirusa nema isti učinak na sve sektore i sve dijelove EU-a, neki su više, a neki manje pogođeni. Osim toga, države članice koje imaju veći fiskalni kapacitet mogu više pomoći svojim poduzećima, što može dovesti do fragmentacije jedinstvenog tržišta. Stoga je ovaj instrument prije svega za one države članice koje si ne mogu priuštiti intervenciju jer moramo ponovno uravnotežiti jedinstveno tržište u korist svih nas - istaknula je Vestager.

Da bi odagnala moguće prigovore oko izbora poduzeća koja će moći dobiti potporu, Komisija ističe da ona neće o tome odlučivati, nego da će pružati jamstva posrednicima, investitorima koji će dokapitalizirati poduzeća:

- Potpora iz Instrumenta za solventnost bit će praćena određenim uvjetima. Morat će se uspostaviti posrednički fondovi koji će djelovati u EU-u, a poduzeća moraju biti ekonomski održiva. Instrument za solventnost pružat će potporu preko posrednika i ovdje nije riječ o tome da EU ulaže izravno u vlasnički kapital u trgovačkim društvima - rekla je Vestager.

Osim Instrumenta za potporu solventnosti, Komisija je predložila jačanje InvestEU-a, vodećeg investicijskog programa EU-a, na razinu od 15,3 milijarde eura te novi Instrument za strateška ulaganja, kao dio InvestEU-a, a koji bi mogao mobilizirati oko 150 milijardi eura investicija na temelju 15 milijardi eura predviđenih za to u planu oporavka EU-a sljedeće generacije. (H/DJ)

Darko Jerković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEMA TJEDNA: HRVATSKA U EUROPSKOJ MONETARNOJ I BANKARSKOJ UNIJI (I)

S kunom dobro, s eurom još bolje

2

INTERVJU: ZDENKO ADROVIĆ

U godini uvođenja eura efekti poskupljenja u pravilu su vrlo mali

3

MRTVA PROŠLOST POKAPA ŽIVE

Demokracija ili demonstracija: Beskrajni činovi američke drame