Kultura
STARI PODRUM U SREDIŠTU GRADA

Slatina je imala prvo pjenušavo vino proizvedeno u Hrvatskoj
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
SLATINA - Slatinski vremeplov gradske Turističke zajednice i Zavičajnoga muzeja u novoj objavi na FB stranici vraća se u 19. stoljeće, kada je slatinskim vlastelinstvom upravljao njemački knez Georg Wilhelm Schaumburg-Lippe.
Taj je veleposjednik 1841. od obitelji Pejačević kupio veliko imanje na slatinskom području, od kojega u središtu Slatine još uvijek postoji i djeluje veliki vinski podrum. Taj podrum danas ne razlikuje se mnogo od onoga iz 19. stoljeća, ali neke stvari jednostavno su "nestale“. Naime, u vrijeme grofova Pejačević tu je izgrađena kapelica posvećena sv. Ani i Joakimu, kao uspomena na prvu slatinsku rimokatoličku crkvu Svih Svetih iz predturskog doba. Ne zna se točno mjesto te kapelice. Za Slatinu je posebno važan podatak da je u tom velikom podrumu 1864. započela proizvodnja pjenušca od grožđa sorte kadarka. Bilo je to prvo pjenušavo vino proizvedeno u Hrvatskoj, a danas je poduzetnik Ivan Halas obnovio proizvodnju pjenušca pod nazivom Slatinski biser, kao turističkoga brenda grada.


Prodaja pjenušca u prvim godinama bila je vrlo slaba, a stvari su se promijenile kad je 1866. za upravitelja došao Otto Rockhror, koji je nabavio novu opremu i tehnološki unaprijedio proizvodnju. Kvaliteta slatinskog pjenušca prepoznata je na velikoj Gospodarsko-šumarskoj jubilarnoj izložbi u Zagrebu 1881., kada je knez dobio počasnu diplomu i veliku kolajnu za domaći pjenušac i plemenito vino.


Narodne novine zabilježile su 1891. da je "… u vrtu sveučilišnom postavljena na krov male prodavaonice šampanjca Schaumburg-Lippea ogromna boca za šampanjac, koja ima u promjeru 85 cm, a visoka je 180 cm, te izdaleka svraća na se pažnju…"
Tvornica pjenušca u Slatini djelovala je do 1911., kada je proizvodnja preseljena u mađarski Villany. P. Žarković
Medalje slatinskom pjenušcu
Koliko je upravitelj Oto Rockhror bio uspješan u proizvodnji kvalitetnog pjenušca, govore osvojene medalje, koje je njegova praunuka Jasna Nosso ustupila Zavičajnom muzeju Slatina: brončana medalja s likom Leopolda I., koju je Rockhror osvojio u Bruxellesu, u Belgiji, 1888. na Natječaju u znanostima i industriji, brončana medalja s likom Franje Josipa I., koju je osvojio 1890. na Poljoprivrednoj i šumarskoj izložbi u Beču, te srebrna medalja s likom Franza Ferdinanda, koju mu je 1894. u Beču dodijelio Savez za promicanje poljoprivrednog znanja.
Možda ste propustili...

TOMISLAV PINTARIĆ, NOVI RAVNATELJ

Teško je nastaviti koracima Hajoša

LANAC ADRIANA MCKINTYJA

Najiščekivaniji triler ovog ljeta

WALDINGER ŠIRI IZLOŽBENI PROSTOR

Izložbom se se prisjetili Marine Viculin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV PINTARIĆ, NOVI RAVNATELJ

Teško je nastaviti koracima Hajoša

2

ODGOĐENA MANIFESTACIJA U DRENOVCIMA

Novi termin 31. pjesničkih susreta 25. rujna

3

DO 17. KOLOVOZA 32 NASLOVA U 44 IZVEDBE

Premijerom Verdijeve opere "Lombardijci" sutra počinje 66. Splitsko ljeto