Osijek
MALI KORAK ZA ČOVJEČANSTVO, VELIKI ZA TINEJDŽERICU/TINEJDŽERA

Novu školu smatrajte
prilikom za početak i novu
pustolovinu u životu!
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Trema nije nužno loša. Ona nam pomaže da se trudimo više nego inače

Kada se govori i piše o učenicima koji upisuju srednju školu, uvijek i bez iznimke spominje se stres, važnost ovog životnog koraka, odrastanje, zatim stres pa opet stres. Je li prelazak iz osnovne škole u srednju uistinu tako stresan? Odgovor je – da, ako se ne pripremite.

Promjena je uvijek stresna, pogotovo za adolescente, pa tako i ova jer se mijenja cijeli poznati svijet i korača se u neki novi, nepoznati. Srednjoškolsko obrazovanje donosi mnoge specifičnosti, bilo da se radi o promjenama vezanim uz profesore, što se odnosi na pristup nastavi i učenicima, metodama poučavanja i ocjenjivanja, ili uz promjene vezane za same učenike.

”Što ćeš upisati?”
Ovo je strašno pitanje koje svi postavljaju učenicima završnih razreda, a pobuđuje simptome poput lupanja srca, znojenja dlanova, napada mucanja ili potpune praznine u glavi te okretanja želudca, ali ne u onom pozitivnom “zaljubio sam se” smislu.

Neki učenici, nećete vjerovati, već znaju što žele, no čak i oni u ovim trenutcima počinju preispitivati svoje stavove i želje. Nakon njih dolaze učenici koji su se na nagovor bližnjih odlučili za školu u koju idu njihovi brat ili sestra, ili čak za onu koju su pohađali njihovi roditelji. Nekim su učenicima roditelji odabrali školu koju će upisati, a neki jednostavno još ne znaju.

Dakle, pitanje je - kako odabrati srednju školu? Za početak, preporučila bih da se dobro informirate o školama u vašoj okolici i njihovim smjerovima i programima. Mnoge od tih informacija mogu se pronaći na mrežnim stranicama škola ili na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nakon što kreirate taj popis, započnite proces eliminacije. Ponekad je dovoljno znati što ne želite kako biste otkrili ono što želite. Uvijek je moguće nazvati škole zbog interesa, potražiti njihove profile na društvenim stranicama, ali i pitati nekoga tko je pohađao tu školu.

Ako se još uvijek ne možete odlučiti, ne očajavajte. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje osnovnoškolac može otići na testiranje i na taj način doznati koji smjer obrazovanja najviše odgovara njegovu znanju, sposobnostima i interesima. Osim njih, tu je i CISOK, centar za informiranje, koji će vam rado pomoći pri odabiru. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Roditeljska panika i briga
Na samom početku vrlo je važno podržati djetetovu odluku koja se tiče izbora srednje škole. Inzistiranje na određenoj školi otežava ionako tešku odluku koju dijete treba donijeti jer se sukobljava s vlastitim željama i željom da udovolji roditeljima. Također, brži je proces prilagodbe na novu okolinu izravno povezan s djetetovim osobnim izborom i podrškom koju mu pružaju roditelji.

Svjesni smo da se pitate kako će se vaše dijete snaći u školi, kako će se osjećati u razredu te hoće li zadržati ocjene kakve je i prije imalo ili ih možda i poboljšati. Vaš je posao kao roditelja pružiti srednjoškolcu pomoć i podršku, poštovati do primjerene granice njegovu potrebu za individualizacijom i samostalnošću. U prvim je tjednima škole doista bitno pratiti djetetovo ponašanje. Neki se učenici odlično snađu u novoj sredini, dok drugima ipak treba malo više vremena da se opuste i prilagode novom tempu i načinu rada. Pokažite interes za školu, profesore, nove predmete, zadaće i nova prijateljstva. Prilagodba na novu sredinu traje i po nekoliko mjeseci, a često ovisi o društvu, odnosu s vršnjacima i očekivanjima koje je imalo od škole.

Svakoj školi je iznimno bitno imati dobru komunikaciju s roditeljima, stoga nemojte shvatiti nuđenje razgovora i pomoći kao “reda radi”. Nastavnici, razrednici i stručni suradnici u školama rado će vam pomoći i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Kako preživjeti prvi tjedan u školi?
Za početak, trema nije nužno loša. Ona nam pomaže da se trudimo više nego inače, i to samo znači da nam je bitno kakav prvi dojam ostavljamo. Potrebno je samo malo se pripremiti. Dakle, možete otići do škole i provjeriti put kojim ćete ići, krenite na vrijeme jer je točnost bitna. Obvezno provjerite stranice škole na kojima će biti objavljene sve bitne informacije za vaš prvi dan. Večer prije pripremite odjeću i torbu u koju ćete staviti jednu bilježnicu i olovku ili kemijsku i ne zaboravite naviti sat. Od uzbuđenja san će teško dolaziti na oči, no pobrinite se da se naspavate što bolje.

U srednjoj školi bit će više ljudi sa sličnim interesima kao što ih imate i vi i ne trebate se bojati upoznati nove ljude. Ponekad je dovoljno samo pitati je li mjesto pokraj osobe koja vam se čini simpatičnom slobodno i reći svoje ime. Ako ste povučeniji, sjednite sami i pričekajte da netko uputi to pitanje vama ili početak prvog sata kada će vam razrednik pomoći da se bolje upoznate. Budite otvoreni za nova prijateljstva, no zapamtite, njima treba više vremena da se razviju.

Sve bitne upute dobit ćete prvi dan od razrednika, upoznat ćete školu i učionice koje će sljedeće tri ili četiri godine biti vaše. Srednjoškolski je program opširniji i teži od onoga na koji ste naviknuli. Također, tempo rada je puno brži, a i dobivate neke nove predmete koje do sada niste imali i u početku će se nekima činiti da je nemoguće sve to popratiti i svladati. Ne brinite se, samo morate napraviti dobar plan i redovno učiti kako se gradivo i obaveze ne bi nagomilali. Ako vidite da imate problem s organizacijom ili ne znate kako biste sve to naučili, obratite se stručnoj službi koja će vam rado pokazati tehnike koje vam mogu pomoći.

Iako se osjećate kao da ste jedini koji imaju te probleme, ne brinite se, većina nas je to prošla i -preživjela. Novu školu smatrajte prilikom za početak i novu pustolovinu u životu!
 
Piše: Kristina LOVKOVIĆ, mag. ped.stručni suradnik pedagog III. gimnazija Osijek
Nastavnici jedva čekaju da vas upoznaju
Prvi dan nastave učenika je isto tako prvi dan i svim zaposlenicima škole. Svi smo uzbuđeni i ponekad se osjećamo kao da je i nama prvi put da ulazimo u učionicu. Pripreme traju tjednima, brinemo se da vam odmah damo sve bitne informacije i trudimo se ništa ne izostaviti. Dolaze nam nova lica i jedva čekamo da ih upoznamo.

Nastavnici i razrednici igraju vrlo važnu ulogu u životu svojih učenika i pamte ih kroz cijeli život. Isto tako, oni mogu utjecati na način i brzinu prilagodbe učenika na novu školu, nastavni program i nove nastavnike. U tim prvim danima počinje se graditi taj odnos koji treba biti zasnovan na poštovanju, razumijevanju i toleranciji, stoga je bitno da preuzmete inicijativu tako što ćete im na najbolji način predstaviti svoj predmet, uputiti ih u ono što se od njih očekuje, koje sve nove obaveze imaju te kako ih ispuniti.
Kada potražiti pomoć
Ako dijete nakon mjesec dana pohađanja srednje škole ne sklapa nova prijateljstva, žali se na bolove koji su najčešće glavobolje ili bolovi u trbuhu, izbjegava školu ili je jako nesretno kada mora krenuti, postaje potišteno i šutljivo ili nervozno, to upućuje na moguće poteškoće. Učenici kada imaju problem promijene svoje ponašanje i to je način na koji najsigurnije možemo utvrditi da je dijete nesretno zbog nečega.

Kada se to dogodi, treba razgovarati s djetetom o događajima u školi, o prijateljima i profesorima, o tome što mu se sviđa, a što mu smeta u novoj okolini. Potrebno je pokazati razumijevanje i ponuditi pomoć. Preporuka je kontaktirati i razrednika ili stručnu službu koji mogu pomoći učeniku da se bolje adaptira u novu sredinu. Ponekad je problem samo tuga zbog odvojenosti od prijatelja i društva iz osnovne škole.
Najčitanije iz rubrike