Ekonomija
U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Prema odluci Uprave, za sve radnike u Pevexovih 13 trgovačkih centara diljem Hrvatske nedjelja postaje neradni dan, a u preostalih 12 radno vrijeme nedjeljom bit će znatno kraće nego ostalih dana. Usto, rad nedjeljom će Pevexovim zaposlenicima biti 50 posto više plaćen nego običnim radnim danom, umjesto dosadašnjih 35 posto.
"Intenzivno smo analizirali i promišljali o samoinicijativnom ukidanju rada nedjeljom. Tijekom zabrane rada nedjeljom promet se prelio na druge dane u tjednu i nismo imali znatne gubitke zbog neradne nedjelje. Međutim, morali smo razmišljati i – što će se dogoditi ako mi ne radimo spomenutog dana, a konkurencija nastavi nakon prestanka mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naravno kako bismo htjeli da pravila vrijede za sve jednako jer smo obvezni i u tom pitanju prema našim radnicima, da imaju jednake uvjete tržišne utakmice s konkurencijom. I zbog njih želimo ostati na samom vrhu uspješnosti, jer konkurencija je brojna u našoj branši. Želimo zaposlenicima osigurati još više plaće, koje su kontinuirano rasle posljednjih nekoliko godina. Zato ćemo se dodatno potruditi, unatoč tome što ćemo raditi manje dana od konkurencije. Želimo i dalje biti jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. U skladu s tim uveli smo i neradnu nedjelju u više od polovine naših centara, a u preostalima se nastavlja raditi skraćeno toga dana uz povećanje osnovne plaće", poručio je predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević.


Trgovački centri u kojima nedjelja ostaje radna, ali s radnim vremenom od 8 do 14 sati su Jankomir, Sesvete, Novi Zagreb, Žitnjak, Osijek, Pula, Kukuljanovo, Škurinje, Zadar, Šibenik, Split i Varaždin.


"Podsjetimo, ostale dane u tjednu, od ponedjeljka do subote, svih 25 centara Pevexa diljem Hrvatske radi od 7 do 21 sat. S time što se s radom zastaje od 13.30 do 14.30 zbog dezinfekcije prostora kako bismo dodatno zaštitili zaposlenike i kupce.
Tvrtka se zauzima za neradnu nedjelju ne samo zbog društveno odgovornog poslovanja nego i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika povećava produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu. I dok neki trgovački centri poručuju kako bi zbog neradne nedjelje bili prisiljeni otpuštati zaposlenike, Pevex to neće napraviti. Pratit ćemo situaciju i analizirati poslovanje, možda nakon nekog vremena napravimo korak više, ali i dalje ćemo se zauzimati da rad nedjeljom regulira država, kako bismo imali zadovoljne radnike, ne samo u Pevexu nego i šire", zaključio je Lovrinčević. Z.R.
Trgovački centri u kojima nedjelja ostaje radna, ali s radnim vremenom od 8 sati do 14 sati: Osijek, Jankomir, Sesvete, Novi Zagreb, Žitnjak, Pula, Kukuljanovo, Škurinje, Zadar, Šibenik, Split i Varaždin
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike