Novosti
OČEKIVANJA OD TURIZMA

Parkovi od poskupljenja ne odustaju, Cro kartice uskoro
Objavljeno 5. lipnja, 2020.

Situacija u hrvatskom turizmu sada izgleda mnogo bolje nego prije nekoliko tjedana te se i u ključnom ljetnom dijelu sezone očekuje određeni turistički promet, o čemu će ovisiti i hoće li i kakve mjere trebati za radna mjesta i oporavak turizma. Istaknuo je to u četvrtak pomoćnik ministra turizma Robert Pende na online konferenciji Hrvatske gospodarske komore o turizmu, a koju je provela Udruga putničkih agencija.


Osim o putničkim agencijama i utjecaju pandemije bolesti COVID-19 na poslovanje, razgovaralo se i o nizu drugih tema, poput Cro kartice i otvaranju granica. Niz pitanja odnosio se na mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta i naknadama za lipanj te hoće li biti produljenja te mjere, a Pende kaže kako će se to bolje znati krajem ljeta, kao i za neke druge mjere, moguće i porezne, ili tzv. COVID kredite putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a. Odgovarajući na pitanja o Cro kartici i nedoumicama oko nje, Pende je rekao kako se prema zadnjim informacijama u to uključilo sedam banaka te je naručeno prvih 40 tisuća kartica za početak srpnja. "To je dugoročni projekt u koji će se s vremenom uključivati više pružatelja usluga, i bit će za više ‘vrsta‘ zaposlenika, po novom uključujući i državne službenike, a očekuje se da će u tome biti i privatni smještaj", kazao je. Najavio je da će idućega tjedna na Vladi biti odluka da se u to uključe i usluge putničkih agencija te charter tvrtki (najam plovila), a razmišlja se i o online agencijama. No, važno je da svi uključeni osiguraju popuste za domaće turiste. U vezi s najavom poskupljenja ulaznica u nacionalne parkove, iznio je stav Ministarstva turizma da od visokih cijena u ovoj situaciji nitko nema koristi. No, nema baš sluha u "jakim" parkovima da redefiniraju stavove, pa će se o tome još razgovarati s Ministarstvom zaštite okoliša.


Upitan što u slučaju da se u turističkom smještaju pojavi koronavirus, Pende kaže kako imaju gotovo razrađen plan u suradnji s Hrvatskom udrugom turizma, od postupanja u objektu do eventualne hospitalizacije. Spomenuo je da u Hrvatsku osim Europljana mogu dolaziti i turisti iz tzv. trećih zemalja, pa i SAD-a, ali moraju ispuniti obrazac prije dolaska i imati rezervaciju smještaja. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić iznio je podatke kako je trenutačno u Hrvatskoj 40 tisuća turista (oko deset tisuća više nego prošlog vikenda), od kojih oko 27 tisuća stranih.
Ministar turizma Gari Cappelli kazao je uoči sjednice Vlade kako se s Austrijom pregovara o otvaranju granica. Podsjetimo, Austrija je najavila otvaranje granica za nekoliko zemalja, ali među njima nije i Hrvatska. "Potpuno ih razumijem. Isto tako i nas neki moraju razumjeti kada smo rekli da se otvaramo za deset zemalja, ali mislim da će se to sve do 15. lipnja na razini Europe riješiti", ocijenio je Cappelli. Hrvatska udruga turizma priopćila je kako hotelijeri bilježe veliko zanimanje Austrijanaca za odmor u našoj zemlji.


D.Pavlović/H
Robert Pende

pomoćnik ministra turizma

U projekt Cro kartice uključilo se sedam banaka te je naručeno prvih 40 tisuća kartica za početak srpnja. To je dugoročni projekt u koji će se s vremenom uključivati više pružatelja usluga.
86.000 NAJAVA
Do sada je više od 86 tisuća osoba najavilo svoj dolazak u Hrvatsku preko MUP-ove stranice Enter Croatia, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade. Web-stranica entercroatia.mup.hr aktivirana je 28. svibnja. Najviše je najavljenih državljana Slovenije, Njemačke i Austrije. Aplikacija se uspješno koristi i njome se skraćuje vrijeme čekanja za prelazak državne granice, dodao je ministar.