Novosti
PROGRAM SURE

Za očuvanje radnih mjesta jamstvo od 95,7 milijuna eura
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Marić: Minimalno koliko će Hrvatskoj biti raspoloživo iznos je četiri puta veći od toga

Ministra financija Zdravka Marića Vlada je u četvrtak ovlastila za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja COVID-19.


"Iznos jamstva je 95,7 milijuna eura, a na temelju njega Hrvatska će iz spomenutog aranžmana moći povući najmanje četiri puta veći iznos", rekao je ministar financija Zdravko Marić.


Sporazum s Europskom komisijom, kako je objasnio, sklapa se na temelju uredbe Vijeća EU-a o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja COVID-19. Uspostavom instrumenta SURE omogućava se dodatna financijska pomoć državama članicama Europske unije pogođenima pandemijom bolesti COVID-19 u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova Europske unije, rekao je Marić. SURE je jedna od triju sigurnosnih mreža vrijednih ukupno 540 milijardi eura koja je namijenjena očuvanju radnih mjesta, poduzećima i državama članicama. Za financiranje zajmova državama članicama EK će se zadužiti na financijskim tržištima te zatim ta sredstva pozajmljivati državama članicama pod povoljnim uvjetima, odnosno države članice na taj će način iskoristiti pogodnosti snažnog kreditnog rejtinga i niskih troškova zaduživanja EU-a, objasnio je ministar Marić i dodao da s ciljem ispunjavanja uvjeta za uspostavu instrumenta SURE države članice moraju pružiti vjerodostojna, neopoziva jamstva proračunu EU-a. Instrument SURE bit će dostupan nakon što sve države članice pruže svoja jamstva, u skladu s odnosnim udjelima u ukupnom bruto nacionalnom dohotku. "Jedan od njegovih ciljeva je pomoć u uspostavi shema za skraćeno radno vrijeme", kazao je Marić.


Premijer Andrej Plenković rekao je da su i mjere hrvatske Vlade za očuvanje radnih mjesta dale dobre rezultate. Prema podatcima koje je iznio, za travanj je potporu od 4000 kuna po zaposlenom iskoristilo 97 tisuća poslodavaca, za više od 550 tisuća radnika. Za ožujak je to 87 tisuća poslodavaca i oko 500 tisuća radnika. Do sada je država za tu potporu izdvojila 3,8 milijardi kuna, a pribroje li se doprinosi, 5,5 milijardi kuna, rekao je Plenković.
Ministar rada Josip Aladrović kazao je da bi se do kraja lipnja taj iznos mogao popeti na 8,6 milijardi kuna te da učinkovitost Vladinih mjera potvrđuju podatci s tržišta rada. Kako je iznio, posljednjih 14 dana pada broj nezaposlenih, a u odnosu prema početku svibnja 13 i pol je tisuća više prijavljenih na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.


Hina/D.Pav.
8,6

milijardi kuna mogao bi biti do kraja lipnja iznos potpora koje je Vlada osigurala za očuvanje radnih mjesta u koronakrizi
FINANCIRANJE KNJIGA ZA SREDNJOŠKOLCE
Vlada je donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. novcem iz državnog proračuna onima koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2020. utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je broj tih učenika oko 2000, a u tu je svrhu osigurano 2,5 milijuna kuna. Za učenike osnovnih škola slabijeg imovinskog stanja Vlada je donijela odluku kojom će osigurati druge obrazovne materijale. U tu svrhu osigurano je 520 tisuća kuna, za oko 2500 učenika tih dviju kategorija.
Možda ste propustili...