Novosti
MINISTAR GOSPODARSTVA:

SDP nudi neuspješan plagijat iz prošlosti
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je u četvrtak da je SDP-ov gospodarski program rezime njegova neuspješnog plagijata iz prošlosti, ustvrdivši da su postignuća HDZ-a njihov program za budućnost.


"Analitika SDP-ova Branka Grčića nije ni analitika ni bilo kakva vjerodostojnost. To je rezime jednog plagijata i iskrivljene istine o hrvatskom gospodarstvu", rekao je Horvat na konferenciji za novinare u vezi s jučer predstavljenim SDP-ovim gospodarskim programom. Smatra kako u SDP-ovu gospodarskom programu nema ničega novog, nego je prepisano iz Plana-21 iz 2011. godine.


"Nešto što je kontingent ekonomskih stručnjaka SDP-a prepisao iz onoga što su 2011. nazvali Plan-21 i potpuna je suprotnost od onog što želi i u kontinuitetu radi HDZ", istaknuo je. Horvat je podsjetio da je Plan-21 zadužio RH, a plan HDZ-a drastično smanjio javni dug. Također, Plan-21 stvorio je golemi proračunski deficit, a plan ga je HDZ-a smanjio, tako da već četvrtu godinu zaredom imamo suficit, rekao je Horvat. Naveo je i da će HDZ-ov gospodarski program, koji će predstaviti idućeg tjedna, biti program kontinuiteta uspješnih gospodarskih rezultata. Istaknuo je da, za razliku od SDP-a, HDZ piše svoj program, a ne da ga prepisuje. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović podsjetio je da je RH u 2015. godini imala 300.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 150.000. Također, ugovorena sredstva iz fondova EU-a porasla su s devet na 94 posto. Naglasio je da u posljednjih mjesec dana imamo 13.000 više novozaposlenih nego što smo ih imali prije koronavirusa, najavivši kako i dalje nastavljaju s programima skraćenog radnog vremena.


Horvat i Aladrović demantirali su SDP-ove optužbe da su mirovine rasle samo za 30 kuna u vrijeme HDZ-ove vlade. Aladrović je rekao da su mirovine u vrijeme SDP-ove vlade rasle za 4,6 posto, a u vrijeme sadašnje vlade za gotovo 12 posto, najniža gotovo 15 posto. Aladrović je demantirao i SDP-ove optužbe da je HDZ prepisao njegov prijedlog vezan uz skraćeno radno vrijeme. "Pretpostavljam onda da su njemačka vlada, austrijska vlada, slovenska vlada, španjolska vlada također prepisale zakon od SDP-a", kazao je.


Na kritike iz HDZ-a reagirao je Branko Grčić. "Ono o čemu sam ja govorio nije bila analitika, nego statistika. To je statistika državnih institucija, hrvatske države. Cijela javnost zna da su jedini plagijatori posljednjih nekoliko godina dolazili upravo iz HDZ-a", kazao je Grčić.
Dijana Pavlović
Ministar Aladrović podsjetio je da je u 2015. godini bilo 300.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 150.000
12 %

rasle su mirovine u vrijeme sadašnje vlade, kaže ministar Josip Aladrović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike