Regija
USKORO IPAK RJEŠENJE

Nakon skoro tri stoljeća trebaju formirati groblje
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
U Mandićevcu prvi trsovi zasađeni su 1751., no tu dosad nije pokopan nijedan Mandićevčanin
MANDIĆEVAC

Dok su prvi trsovi zasađeni još 1751. godine, za biskupovanja Josipa Čolnića, no ime mu je vezano uz ime i rad biskupa Antuna Mandića 1806., Mandićevac ni nakon gotovo tri stoljeća nema groblje.

Jer, i dandanas vinorodni, prema vinariji poznati Mandićevac, svoje pokojnike pokapa na grobljima u drugim mjestima, u Drenju i Pridvorju. Iako je Općina Drenje svojevremeno na ulazu u selo odredila česticu za formiranje groblja, nitko tada na njoj nije htio biti pokopan prvi, a potom ju je, zbog rješavanja imovinskopravnih pitanja, uzela država.

- Čestica je izvan građevinskog područja, a sve izvan njega pripalo je RH, a unutar njega lokalnoj samoupravi. Takva je praksa bila nakon nastanka samostalne Hrvatske, iako je i tada planirano na razini mjesnog odbora, a bilo je i u opisnom dijelu Prostornog plana, da ta čestica bude buduće seosko groblje - kaže načelnik Drenja Slavko Dešić. Općina je krenula u traženje čestice od Ministarstva državne imovine.

- U Prostornom smo planu markicu za to stavili, i na kartama označili da je to buduće građevinsko područje groblja Mandićevac te zatražili to od države, no potom se nije ništa u vezi s tim pitanjem posebno događalo. Prije godinu dana to je pitanje u resornom ministarstvu aktualizirano i rečeno je da napravimo elaborat. Ponovno smo, prije tri-četiri tjedna bili u Ministarstvu državne imovine i, kako stvari sada stoje, mislim da ćemo uskoro tu česticu upisati na Općinu Drenje - ima dobre vijesti za Mandićevčane načelnik Dešić.

Kada Zagreb, konkretno Ministarstvo državne imovine, ‘amenuje‘ stvar, slijedi projektiranje. Preduvjet je i gradnja kuće oproštaja i ograđivanje prostora budućeg mandićevačkog groblja. Dešić kaže kako je Općina Drenje od resornog ministarstva već dobila tabularne isprave za dvije nekretnine - za nogometno igralište Mandićevac, koje je tik uz česticu s dosad nerealiziranim grobljem na ulazu uz selo.

- Igralište je svojevremeno formirano na državnoj čestici. Upravo smo prekjučer bili u Gruntovnici da ju Općina prepiše na sebe. Tabularnu ispravu dobili smo i za nogometno igralište u Drenjskom Slatiniku. Igra se u II. Županijskoj ligi, a dečki nemaju ni vodu za tuširanje, nego nekakvu iz bunara, uz to i čudnog mirisa - kaže Dešić.

Slijedom pozitivnog ishoda za dva igrališta, a dobili su i informaciju o tome, no jedino je procedura u tom slučaju nešto drugačija, Općina čeka i pozitivan ishod za česticu za groblje u selu koje je tri stoljeća bez njega.

Suzana Župan
“Tko bude prvi pokopan - dobije TV”
Saga vezana uz (ne)formiranje mandićevačkog groblja na čestici na ulazu u selo popraćena je i svojevrsnom šalom: “Tko bude prvi pokopan na njoj - dobiva TV”, dakako, bez namjere da se njome netko uvrijedi, nego da se ‘razbije’ fama o prvom pokopu na praznoj čestici. Sve ovo vrijeme Mandićevčani pokapaju svoje pokojnike u dva susjedna mjesta, u Drenju i Pridvorju. Nerijetko se događa da se pokojnik pokopa u Drenju, iako obitelj živi na drugoj strani Mandićevca u odnosu na to susjedno selo, iako bi bilo bliže pokopati ga u susjednom Pridvorju, i obrnuto. A, od sadnje prvog čokota na ovim vinorodnim brežuljcima, 1751. godine, nizali su se biskupi, države, režimi, stoljeća, vlasnička uređenja, općinski načelnici...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike