TvObzor
THE DEARS: LOVERS ROCK

Priča o prijateljstvu nakon velike ljubavi
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Piše: Barbara MILIĆ

Sjećate li se situacija iz školskih klupa kada bi profesori konačno pogodili dan i podigli na ispitivanje štrebera koji ne zna? Šok i nevjerica za štrebera, šok i nevjerica za profesora, ali zabava za cijeli razred, na prvi pogled, ubrzo i za razred slijedi isti šok i nevjerica jer taj štreber za svoje neznanje dobiva sasvim solidnu trojku. Radi li se u ovom slučaju o nepravdi ili ne?

Za potpuni dojam moram vas pitati još jedno pitanje, sjećate li se i onih situacija kada veza, obično posve neslućeno za jednu stranu, dosegne točku prijateljstva, odnosno točku iza koje možemo biti samo prijatelji? Možemo li biti samo prijatelji, ako biti prijatelji nije ono najbolje što možemo biti, nego “samo” prijatelji, odnos koji primarno pretpostavlja kastraciju.

E sad smo tu gdje trebamo biti.

Danas stavljam pred sebe i pred vas, dragi čitatelji, ove dvije teze. Prva, jesu li opravdane ocjene koje se dobiju na staru slavu. I druga, mogu li dvoje zaljubljenih kasnije biti prijatelji.

Bez puno razmišljanja, iskustveno i kategorički usudila bih se tvrditi da nikakvo ocjenjivanje ne može biti utemeljeno na nekoj tamo staroj slavi, ili znaš ili ne znaš. Također, logično je da dvoje ljudi mogu biti “samo” prijatelji, ako si se već zaljubio u nekog drugog ili bar odljubio od ovog prvog.

Međutim… Tamo negdje 2006. godine ja sam se zaljubila u album “Gang of Losers” (Arts & Crafts) benda The Dears, i to preko ušiju. Odličan mi je taj album bio i ostao. Toliko odličan da sam neki dan na prvih par tonova novog albuma The Dearsa koji se zove “Lovers Rock” (Dangerbird) ostala zatečena u vremenu i prostoru kao pas na visokoj frekvenciji. Samo ja sam to čula i doživjela ono predivno ljudsko iskustvo podsjećanja na nešto što volim. Kako bi to rekla Sapfa oko 600. pr. Kr. “Čini mi se bozima sličan onaj, štono smije naprama tebi sjedit, i slušati te kako ljubazno zboriš.” Naravno da sam odmah uzela i preslušala novi album, ali je, nažalost, između nas nestalo kemije. Poslušala sam ga ponovno za svaki slučaj, i dalje ništa. Međutim, kako tvrdi moj kolega, pri slušanju albuma poštena se šansa svodi na bar tri slušanja, pa evo ja preuzimam dio krivice na sebe jer očito nisam dala poštenu šansu ovom albumu, nego ću mu na staru slavu dati jednu solidnu trojku. I pri tome ne vjerujem da sam ja taj “o tempora, o mores!” koji daje trojke na staru slavu. Ali, dopustite da se opravdam, ovaj je album možda i bolji od trojke, ali od kuda da ja to znam kad i dalje volim onaj iz 2006. Slušam ga i samo me podsjeća da ne slušam ono što više volim. E sad, kad objektivno znam da sam subjektivna, kako mogu dati drugu ocjenu osim zlatne sredine. “Lovers Rock” nije loš, ali nije ni odličan, dok je “Gang of Losers” zaista odličan, za slučaj da je nekome promaknulo. Težak je teret imati odličan album na početku karijere, kuda ići od te točke, pa nismo svi Arctic Monkeysi. I posve je opravdano moguće da je problem u meni, već znamo da ga nisam poslušala tri puta, a istini za volju i malo sam predosljedna u svom ukusu. Primjerice, silno sam htjela kupiti tenisice koje se više ne proizvode dok mi prodavačica nije otvoreno rekla: “Gospođo, to više nije u modi.” Sve ovo dovodi nas do druge teze, ispitivanja mogućnosti potencijalnog prijateljstva nakon velike ljubavi. S obzirom na to da su svi argumenti već izneseni, slijedi zaključak kako to jednostavno nije moguće, prije će onaj pas s početka priče postati gluh kao top nego što će čovjek prestati hvatati “visoke frekvencije” iz svoje okoline.

Iako mi se nekada činilo kako nema opravdanja za šlepanje na staru slavu i da se zapravo radi o rupama u sustavu kroz koje se povremeno provlačimo. Razmišljajući o novom albumu The Dearsa, vidim da su predmetne rupe sastavni dio sustava jer ovaj album, jednostavno, nigdje drugdje ne pripada. Također, kako sam prethodno bila sto posto sigurna da je prijateljstvo moguće nakon strastvene ljubavi, tako opet, razmišljajući o albumu koji se zove upravo “Lovers Rock”, vidim da nema šanse da se jedna velika ljubav uprosječi u jedno obično prijateljstvo. Evo vi poslušajte oba, pa vidite što vi mislite o tome.
Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike