TvObzor
PREMIJERA HBO EUROPE DOKUMENTARNOG FILMA “KOLEKTIV”

Priča o rumunjskim novinarima koji su otkrili veliku prijevaru u zdravstvenom sustavu
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Film u režiji dobitnika međunarodne nagrade Emmy, Alexandera Nanaua, imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine

Višestruko nagrađivani rumunjski dokumentarni film "Kolektiv" (Collective), koji prati događaje koji su se odvijali nakon požara u klubu "Kolektiv" u Bukureštu 2015. i istraživačke novinare koji su otkrili veliku prijevaru u zdravstvenom sustavu, svoju je premijeru imao 4. lipnja na HBO kanalu, a od istog dana bit će dostupan i na HBO GO-u.


Godine 2015. u požaru u klubu "Kolektiv" u Bukureštu život je izgubilo 27 ljudi, a 180 ih je ozlijeđeno. Uskoro je još više žrtava požara počelo umirati u bolnicama od rana koje nisu bile opasne za život. Zatim je jedan liječnik sve dojavio timu istraživačkih novinara. Jedno je otkriće dovelo do drugog, novinari su počeli razotkrivati golemu prijevaru u zdravstvenom sustavu. Kad je imenovan novi ministar zdravstva, on se trudio kao nitko do tada oko reforme korumpiranog sustava, ali i da bi se riješile sve zapreke s kojima se susreće. Prateći novinare, doušnike, žrtve i vladine službenike, "Kolektiv" nudi beskompromisan pogled na učinak koji istraživačko novinarstvo može imati.


Film u režiji dobitnika međunarodne nagrade Emmy, Alexandera Nanaua, imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine, nakon čega je prikazan i na Filmskom festivalu u Torontu. Na Filmskom festivalu u Zürichu osvojio je Nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film. "Kolektiv" je jedini dokumentarac koji je ove godine prikazan na Filmskom festivalu Sundance u okviru Spotlight selekcije, koja odaje počast izvanrednim filmovima koji su imali svjetske premijere tijekom prošle godine.


Magazin Rolling Stone nazvao je film "remek-djelom o moći, korupciji i lažima", a poznati filmski portal IndieWire proglasio ga je za "jedan od najboljih filmova o novinarstvu ikad snimljen".
Producent filma je Alexander Nanau Production iz Rumunjske u koprodukciji s HBO Europe i Samsa Filmom iz Luksemburga.


Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike