Tehno
SONY: KAMERA ZV-1 I FDR-AX43 4K HANDYCAM

Napredne video značajke idealne za snimanje kvalitetnih vlogova
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Ovo je ujedno prvi Sonyjev kompaktni fotoaparat s LCD ekranom koji se može otvoriti bočno

Sony je za lipanj najavio proširenje svojeg asortimana i puštanje u prodaju novih vlogging rješenja - kameru ZV-1 i kompaktni FDR-AX43 4K Handycam.

ZV-1 sadrži 1.0 Exmor RS CMOS senzor slike s DRAM čipom i 24-70 mm F1.8-2.8 ZEISS Vario-Sonnar T objektivom velikog otvora koji stvara prekrasan pozadinski bokeh (pozadinsko zamućenje), omogućavajući izdvajanje subjekta od pozadine. Kamera velikom preciznošću i brzinom ‘zaključava‘ i prati subjekte pomoću Sonyjevog vrhunskog sustava automatskog fokusiranja. ZV-1 uključuje i BIONZ X procesor slike posljednje generacije s prednjim LSI-om koji pruža visoku razlučivost kao i nizak šum za vrhunsku kvalitetu slike, te kombinira ovu izuzetnu tehnologiju snimanja s visokokvalitetnim i svestranim mogućnostima zvuka.

Prebacuje fokus
ZV-1 je prva kompaktna kamera tvrtke Sony s varijabilnim LCD ekranom osjetljivim na dodir, koji olakšava kompoziciju snimaka u selfie načinu rada dok spajate vanjsku audio opremu. Kako bi udovoljio bilo kojoj potrebi za videozapisom, ZV-1 sadrži napredne video značajke koje uključuju 4K snimanje filmova i stabilizaciju slike u tijelu.

ZV-1 nudi jednostavno rješenje za jednostavno prebacivanje između dvije razine zamućenja u pozadini (bokeh) tijekom snimanja. Koristeći novu funkciju Bokeh Switch, brzo podesite optički otvor između više i manje zamućenja pozadine, a da pritom ne izgubite fokus na objektu. Smješteno na vrhu fotoaparata, Bokeh dugme je lako dostupno čime je olakšana uporaba prilikom snimanja. ZV-1 omogućuje jednostavnije snimanje recenzija proizvoda i sličnog video sadržaja. Prošli su dani stavljanja ruke iza objekta kako bi se kamera potaknula na fokusiranje zahvaljujući novoj postavci nazvanoj Product Showcase Setting, koja omogućava brze i glatke prijelaze fokusa između lica subjekta i objekta postavljenog ispred objektiva.

Ovaj novi kompaktni fotoaparat uključuje napredno automatsko fokusiranje (AF) koje omogućuje snimanje i praćenje subjekata uz visoku točnost i brzinu. Da bi se fokus zadržao na predviđenom subjektu ili subjektima u užurbanom okruženju, AF u stvarnom vremenu i praćenje videozapisa u stvarnom vremenu omogućuju ZV-1 da ostane ‘zaključan’ na oči/lice subjekta ili neprimjetno prebaci fokus između više subjekata kontrolirajući brzinu AF i osjetljivost praćenja po potrebi. ZV-1 se koristi naprednom tehnologijom boja za optimizaciju tonova kože. Da bi se poboljšao naglasak na licu subjekta, posebno kada se radi u selfie načinu, ZV-1 stvara glatki i prirodni ten, istovremeno održavajući oštre slike usta i očiju u videozapisima i fotografijama.

Sadržaj visoke kvalitete zahtijeva jasnu, izvrsnu kvalitetu zvuka, a ZV-1 je dobro opremljen za proizvodnju upravo toga, s pouzdanim i svestranim audio mogućnostima. Ugrađeni mikrofon sadrži najnoviji Sonyjev usmjereni mikrofon s 3 kapsule koji je dizajniran za usmjeravanje zvuka prema naprijed, omogućavajući jasno snimanje glasa subjekta uz minimiziranje pozadinske buke, posebno kada se radi u selfie načinu rada. Za dodatnu fleksibilnost, ZV-1 nudi i standardni 35-milimetarski priključak za mikrofone (3,5 mm) i Multi Interface Shoe (MI cipela) što olakšava povezivanje širokog spektra vanjskih mikrofona. ZV-1 se također isporučuje s priborom za vjetar koji se uklapa u MI cipelu kako bi se smanjile smetnje vjetra.

Stabilan videozapis
ZV-1 dizajniran je imajući na umu tvorce sadržaja i vlogere. Ovaj kompaktni, lagani fotoaparat je prvi Sonyjev kompaktni fotoaparat s LCD ekranom koji se može otvoriti bočno, što omogućava tvorcima da pojednostave svoje postavljanje koristeći MI cipelu za dodatne vanjske mikrofone bez potrebe za dodatnim nosačem. ZV-1 također uključuje značajan napredak u stabilizaciji slike, osiguravajući stabilan videozapis čak i kada ručno snimate dok hodate. Pri snimanju u HD (aktivnom načinu rada) kombiniraju se optičke i elektroničke metode stabilizacije kako bi se trešnja smanjila do 11 puta više nego kod standardnog SteadyShot-a. Pri snimanju 4K videozapisa koristeći Optical SteadyShot (aktivni način rada), postiže se poboljšanje učinka stabilizacije čak do 8 puta nego kod standardnog SteadyShot.

Sony je najavio i novi 4K Handycam koji sadrži priznati ugrađeni mehanizam gimbala, Balanced Optical SteadyShot tehnologiju, za snimanje glatkih, prirodnih i visokokvalitetnih video zapisa. FDR-AX43 razvijen je za tvorce sadržaja i vlogere koji žele da njihove snimke pokažu rafiniranu kvalitetu koja će izdržati test vremena. FDR-AX43 idealan je partner za one koji žele zabilježiti svoja putovanja ili obiteljska sjećanja, ali je i nevjerojatno učinkovit i svestran alat za kreatore sadržaja kao dio njihovog uređivanja u kućnom studiju i recenziranju proizvoda.

Tanja Kvorka
Da bi se poboljšao naglasak na licu subjekta, posebno u selfie načinu, ZV-1 stvara glatki i prirodni ten
Nudi jednostavno rješenje za jednostavno prebacivanje između dvije razine zamućenja u pozadini (bokeh)
Najčitanije iz rubrike