Sport
BORNA ĆORIĆ

Da, volio bih kada bismo Donna i ja bili par u Tokiju
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
- Mnogi su nervozni što nema turnira, ali meni je stanka dobrodošla

Borna Ćorić na osječki teniski humanitarni turnir stigao je sa statusom prvog hrvatskog reketa. Koronastanka ga je zatekla kao 33. tenisača svijeta, a na tom mjestu ostat će još neko vrijeme. I dok sa svih strana svijeta tenisači i tenisačice poručuju "jedva čekamo da turniri krenu", Borna se ne žali previše.


- Meni je ova stanka dobrodošla, da se odmorim i zaliječim zglob ruke s kojim sam duže vrijeme imao problema. Godinama ovako dugo u komadu nisam bio u Hrvatskoj, već sam zaboravio kakav je život bez putovanja i turnira, pa mi je ovo stvarno godilo. Odmarao sam se pa trenirao i pripremao za ono što slijedi u nastavku sezone. Fizičke pripreme odradio sam u Kaštelima, onda sam prešao na teren i prije dolaska u Osijek trenirao sam u Zadru, gdje se odlično osjećam. Ipak, ja sam poluzadranin - kaže Borna, koji je, prema svemu sudeći, dobro iskoristio prisilni odmor. U Dalmaciji je bilo rada, ali i odmora.


Turniri su na čekanju od prve polovine ožujka i bit će najmanje do kolovoza. Moguće je još otkazivanja, neki sumnjaju da će se ove godine još igrati.


- Možda sam prije nekoliko tjedana sumnjao da će do kraja sezone biti još turnira, ali situacija se smiruje i vjerujem da će se održati US Open. I to u New Yorku.


Ćorić drži 33. mjesto na "zaleđenoj" ATP ljestvici, no kraj prošle sezone i početak ove nije bio previše uspješan. Redao je poraze, a onda je ove veljače u Brazilu odradio dobar turnir gdje je stigao do polufinala. Nije nastavio u tom ritmu, ne svojom krivnjom, jer ubrzo je teniski sport potpuno stao.


- Nije išlo najbolje, ali, kao što sam rekao, zglob lijeve ruke me je duže vrijeme mučio i stvarao probleme u igru. Zbog njega sam propustio i ožujski Davis Cup susret s Indijom. I zato je ova stanka za mene bila dobra i mogu reći da su ti problemi sad stvar prošlosti. Turniri nedostaju, ali nije da sam baš nešto lud što ih nema. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti normalnom natjecanju.


A Borna taj nastavak čeka spreman, nada se u mnogo boljoj formi nego što je bio na kraju prošle i početkom ove godine.


- Nebitno mi je kad se nastavlja sezona, ja sam profesionalac i moram biti spreman. Uživam trenirati, zajedno sa svojim timom čekam vijesti kad će ponovno sve krenuti.


Sljedeća sezona iz ove se perspektive čini jako daleka, posebice jer ni ova nije završila, a nije poznato ni hoće li. No kada se priča o 2021., teško je zaobići Olimpijske igre u Tokiju na kojima bi hrvatski tenis trebao biti zastupljen u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ako bude sve išlo prema planu, sljedeće ljeto u Tokiju mogao bi zaigrati Borna, ali i osječka tenisačica Donna Vekić. Prioritet je singl, no je li se možda razmišljalo o nastupu na olimpijskom teniskom turniru u mix paru?


- Ima još vremena do sljedećeg ljeta, ali zašto ne? Nismo o tome pričali, nismo još pravili nikakve planove, ali ne znači da nećemo, odnosno ništa nije isključeno. Da, volio bih zaigrati u paru s Donnom u Tokiju - dodao je Borna koji nakon Osijeka odlazi ponovno u Zadar gdje ga 20. i 21. lipnja na Višnjiku čeka humanitarni teniski turnir u sklopu Adria Toura čiji je organizator prvi igrač svijeta Novak Đoković.
- Drago mi je zbog turnira u Zadru, i meni je velika čast što imam priliku nastupiti na jednom takvom događaju i u takvom društvu. I osječki i zadarski turnir, bez obzira na to što se radi o humanitarnim ekshibicijama, naznaka su da se neke stvari vraćaju u normalu - zaključio je trenutačno najbolje rangirani hrvatski tenisač. I. Liović
Svatko od nas mora dići glas
Ubojstvo Georgea Floyda diljem SAD-a izazvalo je nerede i prosvjede, a hrvatski sportaši priključili su se kolegama iz cijelog svijeta i pokretu "Black Lives Matter" postavljajući na svojim društvenim mrežama crne fotografije. Svojim objavama pozornost na rasnu nepravdu skrenuli su Ivan Rakitić i Bojan Bogdanović, ali i Borna Ćorić.

- Nije normalno što se događa u Americi, moja platforma je mala, ali svatko od nas mora pridonijeti u borbi protiv rasizma. Svjesni smo što se događa i kako stvari stoje, proputovao sam cijeli svijet i znam da rasizam postoji, zato se svi zajedno trebamo protiv njega boriti - poručio je Ćorić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike