Kultura
VINKOVAČKO KAZALIŠTE NAKON KORONAVIRUSA

Obnoviti predstave i nastaviti sve naglo prekinute projekte
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Planiraju brojna gostovanja u BiH, Srbiji, Mađarskoj, Makedoniji te Hrvatskoj

Prošla je godina za vinkovačko Gradsko kazalište "Joza Ivakić" bila izuzetno uspješna prema broju izvedenih premijera, gostovanja u Hrvatskoj, ali i izvan domovine, prema broju kazališta koja su ugostili, nagrada koje su osvojili. Posljednjih dana 2019. praizveli su Štajgu u režiji Jasmina Novljakovića, prema romanu, predlošku osječke književnice Ivane Šojat, i predstava je, kako kaže autorica, "zahvala i poštovanje svim željezničarima koji su bili naši djedovi, očevi, stričevi, braća, znanci, željezničarima koji su svojim radom dan i noć, u smjenama i turnusima bdjeli nad našim životima dok smo putovali i njima posvećujemo ovu predstavu."

Počele probe
U zgradi kazališta održano je više od 120 raznih događanja: odigrali su 49 predstava za odrasle, 38 za djecu, prikazali 12 filmova, 14 koncerata, jednu plesnu predstavu, u kazališnoj je galeriji otvoreno osam likovnih i drugih izložbi... Ugostili su 24. lutkarsko proljeće, 26. festival glumca, 3. filmski festival glumca. Njihove su predstave gostovale u Poljskoj, Srbiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji. U HNK-u u Zagrebu, krajem godine na dodjeli 27. nagrade hrvatskog glumišta, koje dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, glumica vinkovačkog kazališta Matea Marušić nagrađena je u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogu Laure Wingfield u predstavi Staklena menažerija Tennesseeja Williamsa u režiji Dražena Ferenčine.

Za ovu su godinu planovi također ambiciozni, iako ih je koronavirus dijelom poremetio, ali probe su počele prošlog tjedna i tomu su se najviše razveselili glumci i cijeli tehnički ansambl i, dakakao, ravnatelj Zdenko Rečić, koji se nada da su se, kao što su se oni zaželjeli publike, i gledatelji zaželjeli predstava.

- Plan nam je što prije obnoviti, uspostaviti i dogovoriti suradnju s kazalištima s kojima smo planirali u ovoj godini zajedničke produkcije, upoznati se s njihovim programom, ali i upoznati njih s našim programom. Pažljivo moramo osluškivati organizatore festivala kada ih pripremaju i kakve će koncepcije predstava imati prioritet, moramo u kratkom roku obnoviti predstave, nastaviti projekte koje smo naglo prekinuli zbog pandemije. U vrijeme karantene, kada je vrijedio poseban režim bez socijalnih kontakata i kada smo svi bili u nekoj vrsti izolacije, naši su gledatelji mogli besplatno pogledati naše predstave poput Eva nije Adam i Ružno pače, u sklopu programa Ostani doma i pogledaj predstavu na službenom kazališnom YouTube kanalu. Na sceni Martin Hrvatskog doma u Vukovaru 5. lipnja je Kralj umire prema Ionescovoj drami u režiji Dalibora Jurišića, a tu ćemo, samo još ne znamo točno kada u lipnju, izvesti Tamo gdje ljubav spava autora Branka Puheka i u režiji Andrijane Raguž, a već sada možemo reći da je ta predstava 19. lipnja u našoj dvorani. U planu smo imali gostovanja na ljetnim festivalima u Sisku, Karlovcu, Velikoj Gorici, Umagu, Novalji, Osječkom ljetu kulture, ali sve je odgođeno. Zbog pandemije odgođena je premijera predstave za djecu Ljepotica i zvijer u koprodukciji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku te Strinbergove drame Gospođica Julija u koprodukciji s HNK-om u Osijeku.

Ojačati ansambl
Također su odgođene brojne izvedbe naših i gostujućih predstava, za koje su bili dogovoreni termini: Štajga, Budala na večeri, Konstalacije, Sudar, koncert u povodu Svjetskog dana jazza Django groupe, Pepeljuga, Političar, Ljepotica i zvijer te naša gostovanja u Osijeku, Pečuhu, Vukovaru, Sisku, Karlovcu - kaže ravnatelj, dodajući kako planiraju premijeru Gospođice Julije za kraj listopada ili početak studenoga, a prigodnu božićnu predstavu za djecu za početak prosinca. Goldonijevu Mirandolinu i monodramu Zijaha Sokolovića Kurve morali su odgoditi do daljnjeg, a upitno je hoće li ih uopće i raditi. To su trebale biti koprodukcijske predstave s Hrvatskim kazalištem Pečuh i Scenom Nova, koja djeluje u sklopu GK-a "Joza Ivakić".

Ne očekuju se promjene u glumačkom ansamblu: u kazalištu ostaju Matea Marušić i Vladimir Andrić, na kojima se temelji repertoar, ali planiraju ojačati ansambl glumcem pripravnikom i jednom akademskom glumicom, no to će vjerojatno ostvariti dogodine.

Miroslav Flego
PLANIRAJU OBNOVITI “TRI PRAŠČIĆA”
- Kada se smiri situacija i kada budemo vidjeli gdje su vanjski ili gostujući glumci, odlučit ću o zamjenama u postojećim predstavama, a planiramo i obnovu dječje predstave Tri praščića. Također imamo u planu gostovanja partnerskih kazališta u Vinkovcima, ali prvo moramo vidjeti što će biti s Festivalom glumca i Filmskim festivalom glumca jer veliki dio programa odvija se u našem kazalištu, pa dok ne dobijem termine ne mogu planirati naše termine. No svakako ćemo nastojati da se u Vinkovcima odigraju predstave koje smo planirali, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji i mogućnosti gostujućih kazališta - zaključuje Zdenko Rečić i dodaje kako od jeseni, kada bude jasnija situacija s koronavirusom, planiraju i inozemna gostovanja u BiH, Srbiji, Mađarskoj, Makedoniji te u Hrvatskoj.
Planiraju ojačati ansambl glumcem pripravnikom i jednom akademskom glumicom, vjerojatno dogodine
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike