Novosti
ISTRAŽIVANJE: 80 POSTO SMATRA DA PRIMANJE NE TREBA DIRATI

Građani se boje gubitka posla
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Više od 80 posto građana smatra da se u krizi izazvanoj koronavirusom trebaju zadržati iste plaće te omogućiti rad od kuće, a većina ih je zabrinuta zbog pada gospodarstva, pokazali su rezultati istraživanja. "Epidemija koronavirusa utjecala je na živote građana i donijela drugačiju svakodnevicu. Prema istraživanju, građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti”, navodi se u priopćenju agencije Media val, koja je u suradnji s Ipsosom provela istraživanje "nove normalnosti".

Istraživanje provedeno radi razumijevanja društvenih i kulturnih obrazaca izazvanih pandemijom bolesti COVID-19, u razdoblju od 11. do 14. svibnja na 600 ispitanika, pokazalo je i da građani odgovornost za zaštitu od virusa traže od svih bitnih društvenih dionika - Vlade, poslodavaca, obrazovnih institucija, medija, ali i sugrađana.

U trenutku provođenja istraživanja, najveći izvor zabrinutosti ispitanika bile su svakodnevne implikacije mjera za zaštitu od koronavirusa. "Većina građana zabrinuta je zbog pada domaćeg i svjetskog gospodarstva, zatim pada životnog standarda vlastite obitelji, porasta cijena te smanjenja plaće", navodi se.

Smanjenja plaće boje se čak tri od četiri ispitanika koji su u punoj radnoj sposobnosti, u dobi između 35 do 44 godine. Čak troje od petero ispitanika boji se gubitka posla.H