Novosti
IZNIMNE MJERE KONTROLE CIJENA I DALJE SU NA SNAZI

Koronaprofiteri: Zaštitne maske prodavali i po 600 % višoj cijeni od realne
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Od 16. ožujka do 3. lipnja Inspektorat pokrenuo postupak protiv 32 gospodarska subjekta

Dok preventivne mjere zaštite od COVID-19 popuštaju u svim sektorima, među trgovcima i dalje ima onih koji koriste izvanrednu situaciju. "Koronaprofiteri" i dalje zaokupljaju pozornost Državnog inspektorata, koji izvještava kako su cijene zaštitnih maski, rukavica i dezinficijensa bile daleko od realnih, a divljanje cijena bilježi se i kod osnovnih namirnica.

Podsjetimo, nakon odluke Vlade RH o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, tržišna inspekcija od 16. ožujka kontinuirano obavlja nadzore proizvoda obuhvaćenim tom odlukom na temelju Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena, Zakona o zaštiti potrošača, u dijelu kojim se uređuje nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima, te Zakona o trgovini, u dijelu kojim se uređuje nepošteno trgovanje.

Iz Inspektorata objašnjavaju kako se u nadzoru polazilo od referentne cijene, odnosno od toga da cijena kontroliranog proizvode ne smije biti viša od cijene koja je bila na dan 30. siječnja 2020. godine, uz iznimku koja daje mogućnost podizanja cijene isključivo zbog rasta nabavne cijene proizvoda, neovisno o volji gospodarskog subjekta.

"Ukupno je do sada obavljeno 1488 inspekcijskih nadzora, 74 inspekcijska nadzora su u tijeku te se utvrđuju činjenice. Dosad su prema 32 gospodarska subjekta poduzete upravne i/ili prekršajne mjere, a u nadzorima nad devet gospodarskih subjekata postoji osnovana sumnja na povredu odluke i zakona", izvijestili su nas iz Državnog inapektorata u srijedu, 3. lipnja.

Među proizvodima za koje je utvrđeno divljanje cijena najviše se ističu zaštine maske, za koje je zabilježen porast cijene od gotovo 600 posto! "U vezi s utvrđenim podizanjem cijena, koje nije bilo opravdano promjenama nabavnih cijena, zabilježeno je poskupljenje brašna u rasponu od 10,05 do 31,27 posto, dječje hrane u rasponu od 5,33 do 27,32 posto, soli u iznosu od 13,19 posto, mesnih konzervi u rasponu od 5,28 do 27,32 posto, tjestenine u rasponu od 5 do 9 posto, svježeg mesa u rasponu od 1,7 do 29 posto te zaštitnih rukavica u iznosu od 100 posto, dezinfekcijskih sredstva od 50 do 201 posto, a zaštitnih maski od 67 do 594,44 posto. Tek nakon okončanja inspekcijskih nadzora koji su u tijeku dobit ćemo još egzaktnije podatke o kategorijama proizvoda za koje je utvrđeno podizanje cijena", kažu iz Inspektorata.

Trgovcima kod kojih se utvrdi podizanje cijena zabranit će se takva, nepoštena, agresivna, praksa. Za to su propisane novčane kazne od 10.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu, zatim od 10.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te za fizičku osobu od 5000 do 15.000 kuna.

Iz Hrvatske gospodrske komore ističu kako je trgovaca koji su se htjeli obogatiti u vrijeme epidemije jako malo. "Formiranje cijena stvar je poslovne politike svake tvrtke i ovisi o nizu faktora, uključujući troškove manipulacije robom. Formiranje cijena mora biti u skladu sa zakonom u smislu da se ne smiju formirati cijene ispod nabavne cijene i da je to izrijekom zabranjeno sukladno sa Zakonom o trgovini, jer je riječ o nepoštenom trgovanju. Valja napomenuti da su cijene danas sve važniji faktori pri odluci o kupnji. Naime, potrošači su, uvažavajući aktualnu gospodarsku situaciju, nedvojbeno promijenili svoje kupovne navike. Treba imati na umu da je u cijelom lancu od proizvođača do krajnjih potrošača trgovina samo jedan sudionik. Tu su proizvođači, logistika, distribucija, prijevoz i skladištenje pa trgovci i na kraju potrošač. Uočene nepravilnosti stvar su rijetke poslovne politike pojedinih tvrtki na tržištu i vjerujemo da se slični propusti neće dugoročno ponavljati i ne podržavamo takvo ponašanje", poručuju iz HGK-a. Ističu i kako je Udruženje trgovine HGK-a poslalo zamolbu Ministarstvu gospodarstva da se odluka o kontroli cijena u izvanrednim uvjetima ukine jer su se promijenile okolnosti od donošenja odluke. Ističu i da je trgovina, posebno prehrambenim proizvodima, u suradnji s proizvođačima/dobavljačima i prijevoznicima, imala važnu ulogu u neometanoj opskrbi stanovništva u vrijeme epidemije.

Ivana Solar
31,27

posto bilo je zabilježeno neopravdano poskupljenje brašna
201

posto ponegdje su poskupjela dezinfekcijska sredstva
29

posto ponegdje je poskupjelo svježe meso
Možda ste propustili...