Novosti
MINISTAR FINANCIJA NE ULJEPŠAVA BROJKE

Marić: Prihodi od poreza u svibnju su pali za 50, a od doprinosa za 27 posto
Objavljeno 3. lipnja, 2020.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izvijestio da su proračunski prihodi od naplate poreza u svibnju u odnosu prema istom lanjskom mjesecu pali za 50 posto, a prihod od doprinosa smanjen je istovremeno za 27 posto, istaknuvši kako su se ostvarile pretpostavke da će svibanj biti najizazovniji mjesec u punjenju proračuna, jer je travanj ipak "povukao određeni dio naplate poreza s početka ožujka". Dodao je kako su to "službene brojke i da neće ništa uljepšavati", ali i kako treba imati na umu da je ove godine posljednji dan u svibnju bio nedjelja, pa su bila dva radna dana manje nego lani. Kada se to uključi i ono što je "sjelo u proračun" u ponedjeljak kao refleksija tog vikenda, onda su proračunski porezni prihodi manji 40 posto, a doprinosi 23 posto, rekao je Marić.

Dodao je kako je dobro što se epidemija COVID-19 ne produbljava, jer bi tada svaki idući mjesec bio "još izazovniji".

Što se tiče fiskaliziranih računa, u travnju je, kako je rekao, ukupna vrijednost tih računa bila oko 40 posto manja nego u travnju lani, a u svibnju je minus bio oko 18 posto, s tim što postoje razlike među djelatnostima. Tako je trgovina na malo u padu od oko pet posto, a kada se uzme u obzir da je relaksacija mjera počela 4. svibnja, onda je pad samo 0,7 posto, rekao je Marić.

No još uvijek je primjetan pad, poglavito u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Marić. Naime, kako je rekao, od kada su pokrenute mjere relaksacije za ugostiteljske objekte, 11. svibnja, vrijednost fiskaliziranih računa manja je oko 60 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, a u cijelom svibnju pad je nešto veći.

Što se tiče lipnja, rekao je da je dinamika poreznih prihoda definirana u okviru rebalansa, a što se tiče rashodne strane, rekao je da od važnijih stavki prvo kreću mirovine, 8. lipnja, a slijedi isplata povrata poreza na dohodak, 12. lipnja, i to bi trebalo završiti u iduća dva tjedna od tog datuma. Projekcija je da će ukupni povrat iznositi više od jedne milijarde kuna.

Lipanj je ujedno treći mjesec isplate potpore poslodavcima od 4000 kuna plus doprinos za plaće radnika i to će, kako je rekao, "biti isporučeno sukladno s terminskim planom". U lipnju se, kako je dodao, očekuje i izlazak na međunarodno tržište kapitala.

Upitan što je s poduzetnicima kojima još uvijek nisu isplaćene potpore za travanj, rekao je da su isplate u svibnju "iz objektivnih razloga" malo kasnile u odnosu prema travnju te da je trebalo "analizirati ima li eventualno kakvih nelogičnosti" kod tražitelja potpora. "Ako je i bilo kakvih kašnjenja, siguran sam da ćemo sve izmiriti", rekao je Marić.

Komentirajući istupe SDP-a prema kojima Vlada skraćivanjem radnog vremena kopira tu stranku, rekao je da Vlada ništa ne kopira te da je pokrenula mjere od početka krize i da su bile dobre i vremenski dobro ciljane. Dodao je kako je "gospodarstvo pozitivno odgovorilo na mjere Vlade, posebno kad se gleda tržište rada, na kojemu nisu zabilježeni dramatični negativni pomaci". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike