Regija
POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA TVRTKE

Grad Vukovar i Komunalac riješili višegodišnju zavrzlamu
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
VUKOVAR - Gradsko vijeće Vukovara na posljednjoj je sjednici donijelo Odluku o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Komunalac, čime bi se u konačnici trebala riješiti zavrzlama koja datira još iz 2007. godine.

Naime, Grad Vukovar jedini je vlasnik Komunalca čiji temeljni kapital trenutačno iznosi 6.976.000 kuna. Nalazom Državnog ureda za reviziju za 2012. godinu Gradu je naloženo riješiti međusobno ugovorena prava i obveze s Komunalcem vezano uz radni stroj koji je toj tvrtki dan na korištenje. Pet godina ranije Gradsko poglavarstvo Vukovara donijelo je odluku kako će radni stroj (hidraulični bager) prenijeti u vlasništvo Komunalca, uz uvjet da Komunalac izvede radove u vrijednosti kupoprodajne cijene radnog stroja. Godine 2008. zaključen je ugovor o preuzimanju radnog stroja kojim se Komunalac obvezao na izvođenje radova sanacije odlagališta otpada Petrovačka dola u vrijednosti cijene stroja od 1.060.985,20 kuna te je radove izvodio na temelju ugovora zaključenog neposrednom pogodbom.

Sredstva za kupnju radnoga stroja i sanaciju odlagališta osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no prema naknadno utvrđenim pravilima toga Fonda uvjet za daljnje korištenje njihovih sredstava za sufinanciranje programa sanacije odlagališta otpada bio je izbor izvođača radova u postupku javne nabave. Stoga su Grad i Komunalac sporazumno raskinuli ugovor o sanaciji Petrovačke dole, pa tvrtka bez svoje krivnje nije mogla ispuniti obvezu preuzetu ugovorom o preuzimanju stroja.

Pojašnjavajući situaciju, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić rekla je kako okončavaju priču staru 13 godina.

- Sve je počelo zaključivanjem ugovora o preuzimanju radnog stroja, i rekla bih da u naslovu ugovora leži pogreška, jer taj stroj u imovinu nisu unijeli ni Grad ni Komunalac. To nam se kroz revizorsko izvješće vuče još od 2012. godine, a sada ćemo uspjeti riješiti imovinsko-pravne odnose. Za svaki slučaj uzeli smo i vanjskog revizora za savjetovanje - navela je Šibalić.

U Odluci o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Komunalac stoji kako se sukladno Zakonu o trgovačkim društvima ulog u društvo može unijeti i unošenjem potraživanja, pa je planirano povećanje temeljnog kapitala Komunalca za iznos potraživanja, čime bi temeljni kapital tvrtke bio povećan na nešto više od osam milijuna kuna. Vijećnike je zanimalo hoće li usvajanjem ove odluke dugogodišnji problem biti riješen.

- Grad nije na gubitku, jer na jednoj stavki skidamo potraživanja, a na drugoj povećavamo udjel u temeljnom kapitalu. Stroj je financiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, sve situacije koje su ispostavljane s 90 posto iznosa također je financirao Fond. Nadam se kako će do kraja godine Trgovački sud povećati temeljni kapital Komunalca, čime će cijela priča napokon biti okončana - rekla je pročelnica Šibalić.
D. Korpoš
KOMUNALAC U KONAČNICI KUPIO STROJ
U postupku rješavanja ovoga problema Komunalac je u kolovozu prošle godine pozvan na vraćanje stroja, a potraživanja Grada Vukovara od komunalne su tvrtke s 1.060.985,20 kuna umanjena za procijenjenu vrijednost stroja (336.811,94 kune). Potom je Grad prodao Komunalcu stroj po cijeni procijenjene vrijednosti, pa je potraživanje Grada Vukovara od tvrtke krajem veljače ove godine iznosilo 1.060.985,20 kuna. Temeljni će kapital tvrtke biti povećan za 1.060.900 kuna, dok bi preostalih 85,20 kuna Komunalac podmirio Gradu nakon pravomoćnosti rješenja.
Državni ured za reviziju naložio je još prije osam godina rješavanje međusobno ugovorenih prava i obveza
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike