Regija
MEĐU VODEČIMA

Najistočnija županija uspješno do EU novca: Nepovratnih 419 mil. kuna
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
U nekim je programima Vukovarsko-srijemska ispred razvijenijih županija

Vukovarsko-srijemska županija dobro se drži i među vodećim je županijama u povlačenju novca iz fondova EU-a kroz različite programe u posljednje tri godine, pokazale su nedavno objavljene analize Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Prema tom izvješću, u nekim programima najistočnija je županija ispred nekih županija koje su prema mnogim parametrima razvijenije. Primjerice, kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. u 2019. godini vodeći je, kao i prijašnjih godina i u drugim programima, Grad Zagreb s oko 87,6 milijuna kuna, a slijedile su Šibensko-kninska županija s oko 49,8 milijuna, Osječko-baranjska s oko 49,2 milijuna kuna, Dubrovačko-neretvanska s 47,5 milijuna, Vukovarsko-srijemska s 36,1 milijuna kuna i Splitsko-dalmatinska županija s ugovorena 33 milijuna kuna.

U prošloj godini nakon Grada Zagreba s ugovorenih oko 6,5 milijardi kuna unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. najviše su sredstava ugovorile Splitsko-dalmatinska županija - dvije milijarde kuna i Osječko-baranjska s iznosom od oko 846 milijuna kuna, a Grad Zagreb je i u godini prije bio vodeći s povučenih oko 3,8 milijardi kuna. Sljedeća je županija bila Primorsko-goranska s ugovorenih oko 2,7 milijardi kuna, pa Vukovarsko-srijemska s ugovorenih 938 milijuna kuna. U 2017. Osječko-baranjska županija imala je najviši iznos ugovorenih nepovratnih sredstava, 790,8 milijuna, pa Sisačko-moslavačka županija, koja je ostvarila iznos od 437,1 milijuna, te Vukovarsko-srijemska županija s ugovorenih oko 419,6 milijuna kuna.

Ukupno su u tri godine kroz Program ruralnog razvoja najviše ugovorili Osječko-baranjska županija, Grad Zagreb, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Kroz Program Slavonija, Baranja i Srijem za najistočniju županiju za sada su ugovorene tri milijarde kuna, za Brodsko-posavsku 1,6 milijardi, kao i za Virovitičko-podravsku županiju, te 1,2 milijarde za Požeško-slavonsku županiju.

U što se u Vukovarsko-srijemskoj županiji ulaže novac povučen iz EU-a?

- Tu je Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura, koji će proizvođačima s područja naše županije omogućiti bolje uvjete poslovanja i povećati kapacitete prehrambene industrije te služiti za obavljanje raznih savjetovanja i edukacija, istraživanja i razvoj novih proizvodnih tehnologija, kao i prodaju njihovih proizvoda izvan sezone. Vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Drvnotehnološki centar, vrijedan 25 milijuna kuna, imat će mješovitu namjenu, znanstveno-istraživačku, proizvodnu i skladišnu. U izgradnji su dva sustava navodnjavanja vrijedna 71 milijun kuna: Sopot - Vinkovci i Blato - Cerna, a za dva smo sustava, Ervenica i Lipovac, dobili odluke o financiranju te su u postupcima pripreme javne nabave za izvođača radova. Ukupne su vrijednosti 134 milijuna kuna, a pokrivaju područje od 1500 hektara – kaže vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike