Sport
KOMISIJA NOGOMETNIH SUDACA IO HNS-A "ODREZALA" KAZNE

Pajač i Jović suspendirani do kraja sezone, Modriću četiri utakmice
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Katastrofalno suđenje na utakmici polufinala Kupa Hrvatske između Rijeke i Osijeka, koje je izravno utjecalo na konačni ishod, dobilo je svoj brzi epilog u vidu suspenzije do kraja sezone glavnog suca Igora Pajača te pomoćnog VAR suca Frana Jovića, a prvi pomoćni sudac Ivica Modrić kažnjen je s četiri utakmice nesuđenja. Tako je odlučila Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a koja se sastala jučer te zaključila da je suđenje bilo nezadovoljavajuće, uz tri velike i nedopustive pogreške.


Kako se navodi u priopćenju, sudac Pajač teško je pogriješio već u četvrtoj minuti kada je propustio uočiti grubi prekršaj Osijekova braniča Danijela Lončara zbog kojeg ga je trebao isključiti. U toj situaciji morao je reagirati i pomoćni videosudac (VAR) Jović, koji glavnom sucu nije preporučio "pregled snimke na terenu za igru" jer je riječ o "jasnoj i očiglednoj pogrešci", odnosno izravnom crvenom kartonu. Sljedeću veliku pogrešku Pajač je načinio u 56. minuti kada je neopravdano pokazao drugi žuti karton Laszlu Kleinheisleru, koji je zbog toga morao napustiti igru. Za razliku od prve sporne situacije, KNS IO HNS-a ovdje je pojasnio kako se tu VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti te da stoga ovdje nema pogreške Jovića. No obojica su kriva za novu ogromnu pogrešku u 70. minuti kada je dosuđen nepostojeći kazneni udarac za Rijeku, iz kojeg je na kraju stiglo izjednačenje. U odluci Komisije navodi se da je Pajač pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka Talysa Oliveire i Rijekina Luke Capana, a "analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, KNS IO HNS stava je kako se s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audiovizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice ‘pregled snimke na terenu za igru‘. Slijedom iznesenog, KNS IO HNS smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio", stoji u priopćenju te se zaključuje da zbog očitog pomanjkanja forme Pajač i Jović ne sude do kraja ove sezone, a Modrić će pauzirati četiri utakmice. G.R.
Tri ključne sudačke pogreške
4. minuta - sudac Pajač zbog grubog prekršaja nije isključio Osijekova braniča Lončara, a krivac je i pomoćni VAR sudac Jović koji ga nije upozorio na to.

56. minuta - Pajač neopravdano pokazao drugi žuti karton Kleinheisleru, a time i crveni.

70. minuta - Pajač dosudio nepostojeći kazneni udarac za Rijeku, pogreška i Jovića, koji ga nije pozvao da pregleda snimku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike