Novosti
PREDSJEDNIK RH POSJETIO KARLOVAČKU TVRTKU

HS Produkt stvorio visokosofisticiran kvalitetan proizvod
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Predsjednik RH Zoran Milanović sastao se u utorak s vodstvom karlovačke tvrtke za proizvodnju oružja HS Produkt i obišao suvremene visokorobotizirane pogone te rekao da je to tvrtka koja je bez pomoći države stvorila sofisticiran brend. "Uz lijek Sumamed nastao hrvatskom pameću u Plivi i koji je danas globalni proizvod, ovo je drugi hrvatski proizvod po uspješnosti plasmana, pa i na najzahtjevnije tržište, američko", rekao je Milanović i ustvrdio da se u Americi HS Produktovo oružje u slobodnoj prodaji prodaje kao najuspješniji svjetski proizvod.


Istaknuo je da je razina automatizacije takva da ne radi puno ljudi, oko 1500, ali kako zbog velike dobiti i država od poreza na dobit ima veliku korist te da je to primjer tridesetogodišnjeg razvoja firme koja nije golema po prometu, ali jest po dobiti.


Na pitanje o planu gradnje tvornice streljiva Milanović je rekao kako bi bilo dobro da se to realizira, da on o tome ne odlučuje on, ali da nekada nije potrebno proizvoditi sve, jer se tu ne radi o velikom obujmu proizvodnje, te da se streljivo kupuje.


"Ovo je primjer tvornice u kojoj su sve komponentne uvozne, ali one u konačnom proizvodu čine 12 - 13 posto inputa, a ostalo je rad i kapital te je profit velik i njima se više isplati neke stvari uvoziti nego da se proizvode u Hrvatskoj", rekao je Milanović i dodao da je tako "ako imaš dovoljno znanja i pameti da sve sklopiš u jedan visokoprofitabilni proizvod".


Iako hrvatska policija i vojska imaju i drugog naoružanja, sve novo naoružanje je HS-ovo, rekao je Milanović i podsjetio da je Počasna bojna u povodu Dana hrvatske vojske nosila HS-ove jurišne puške.


Direktor HS Produkta Željko Pavlin rekao je kako tvrtka ostvaruje oko sto milijuna eura godišnje, i to godišnjom prodajom od 400 do 500 tisuća pištolja i od 10.000 do 40.000 pušaka, a broj zaposlenih varira od 1500 do 1700 (sada 1500), s tim što je nedavno zaposleno novih 30 radnika, a slijedi zapošljavanje njih još oko 40 jer je ove godine, unatoč koronakrizi, potražnja narasla.
"Izvozimo u sve države svijeta osim Kine, Rusije i nekih afričkih zemalja, s tim što je broj jedan američko tržište, raste Daleki istok, a sve više raste i izvoz u europske zemlje", rekao je Pavlin. Za naoružanje hrvatske vojske i policije rekao je da čini dva posto njihova plasmana. H
Možda ste propustili...